Η κορυφή των εθνών και η μείωση της παραγωγής


Στον κόσμο 23 χώρες παραγωγοί πετρελαίου είναι υπεύθυνοι για το 87,8% της παγκόσμιας παραγωγής του 2009. Στο γράφημα έχει καταγραφεί η συνεισφορά των 23 αυτών χωρών που η συνεισφορά τους στην παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά το 1%.

Από αυτούς οι 7 συν η Αργεντινή ήδη έχουν ξεπεράσει την κορυφή του μεγίστου της παραγωγής τους. Η παραγωγή της Αργεντινής είναι στο 0,9% της συνολικής, δηλ. κάτω του ορίου του 1% που θέσαμε. Την συμπεριέλαβα όμως λόγω του ειδικού βάρους της στις αναφορές που συχνά πυκνά γίνονται τώρα τελευταία σε αυτή.

Το επόμενο γράφημα με στοιχεία της BP που απεικονίζει την μέγιστη παραγωγή των 8 αυτών χωρών, όπως επίσης και την παραγωγή του 2009 σε εκατομμύρια τόνους (Mtn) πετρελαίου μας δείχνει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου των χωρών αυτών. Επίσης καταγράφεται δίπλα στην μπάρα της μέγιστης παραγωγής και η χρονιά που αυτή επετεύχθη.


Παρατηρούμε ότι την μεγαλύτερη πτώση την έχει η Αγγλία, κοντά στο 50%, παρόλο που η κορυφή της παραγωγή της επετεύχθη μόλις το 1999. Φαίνεται καθαρά ότι η χώρα αυτή ξεζουμίζει κυριολεκτικά τα κοιτάσματά της εξάγοντας πετρέλαιο με μεγάλους ρυθμούς.

Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη απόλυτη μείωση της παραγωγής αλλά ποσοστιαία δεν ξεπερνούν το 50% αν και το δικό τους μέγιστο ήταν 40 χρόνια πριν, το 1971.

Συγκεντρωτικά τα στοιχεία αυτά για τους 8 φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

ΧώραΧρονική Απόσταση Κορυφής (χρόνια)Ποσοστιαία Μείωση
ΗΠΑ3939,03%
Ρωσία2113,12%
Ινδονησία1839,51%
Αργεντινή1123,18%
Βενεζουέλα1130,51%
Ην. Βασίλειο1050,51%
Νορβηγία833,15%
Μεξικό522,65%


Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την περίπτωση της Ρωσίας που την δεκαετία του 1990 λόγω της διάλυσης της ΕΣΣΔ "έσωσε" μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της, ώστε τώρα η ποσοστιαία μείωση από το μέγιστο του 1988 να είναι μικρή.

Γενικά η ποσοστιαία μείωση εξαρτάται από δύο παράγοντες:
  • Την χρονική απόσταση από το μέγιστο της παραγωγής
  • Από τον ρυθμό παραγωγής. Όσο μεγαλύτερος είναι, δηλ. όσο περισσότερη ποσότητα εξάγεται σε δεδομένο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση σε σταθερή απόσταση από την κορυφή.
 Η μείωση της παραγωγής είναι σημαντική και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το να εξακολουθήσουμε να στηριζόμαστε ενεργειακά στο πετρέλαιο είναι αυτοκτονικό. Όσο θα μειώνεται και θα γίνεται πιο δύσκολη η παραγωγή του, θα αυξάνονται οι τιμές και οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των κοιτασμάτων. Ώσπου μια μέρα θα πούμε "finito la musica" και το πετρέλαιο θα έχει εξαντληθεί αφήνοντάς μας στα κρύα του λουτρού.

Θα περιμένουμε λοιπόν να φτάσουμε σε αυτό το οριακό σημείο ή θα στραφούμε σε άλλες μορφές ενέργειας με τρόπο συστηματικό και δυναμικό. Ήδη είδαμε εδώ ότι το αναξιοποίητο αιολικό δυναμικό είναι τεράστιο. Τι περιμένουμε και δεν το αξιοποιούμε λοιπόν;

Διαβάστε ακόμα εδώ πως το "εύκολο" πετρέλαιο τελειώνει.
Διαβάστε εδώ πως η κρίση στην Αίγυπτο ήταν προβλέψιμη μέσα από το διάγραμμα παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου.

Σημ. Κάντε κλικ πάνω στα γραφήματα για να τα δείτε σε μεγέθυνση

Σχόλια