ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ στα ΝΕΑ:«Το χρέος είναι πνευµονία

∆εν είναι κρυολόγηµα.Αν µπορούσαµε µε εκλογές να µειώσουµε το χρέος, να κάναµε όχι µία αλλά πέντε φορές εκλογές»
Ο Γιάννης Ραγκούσης εµφανίζεται σίγουρος ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο και ζητά να υπάρξουν συνταγµατικές ρυθµίσεις ώστε καµία κυβέρνηση στο µέλλον – «τύπου Καραµανλή» όπως λέει χαρακτηριστικά – να µην καταστρέψει τη χώρα υπερχρεώνοντάς την.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε υπουργέ, το κλίµα στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ βαρύ. Εκεί που είχε.. προεξοφληθεί η σωτηρία της χώρας, µετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού µε την κ. Μέρκελ βγήκαν στο προσκήνιο ξανά τα απαισιόδοξα σενάρια.
Το κλίµα πράγµατι είναι βαρύ. Η µεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων περνάει µεγάλες δυσκολίες – είτε είναι εργαζόµενοι είτε επαγγελµατίες είτε βέβαια άνεργοι είτε νέοι µε ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το µέλλον.

Γιατί όµως όλα αυτά; ∆ιότι στην πραγµατικότητα µεταπολιτευτικά η χώρα έζησε σε µια τεχνητή οικονοµική και κοινωνική ευφορία. Που εν πολλοίς βασιζόταν στη διολίσθηση της δραχµής και µετά την έλευση του ευρώ αποκλειστικά στη διόγκωση του εξωτερικού δανεισµού. Τότε το κλίµα ήταν καλό, η χώρα όµως βυθιζόταν. Σήµερα πληρώνουµε τα σπασµένα της γκρίζας πλευράς της µεταπολίτευσης, κυρίως τις εγκληµατικές και ολέθριες πολιτικές της περιόδου 2004-09.

Τι πήγε στραβά; Ολα τα σκληρά µέτρα που ζήτησαν έχουν ληφθεί. Το Μνηµόνιο εφαρµόζεται και οι πολίτες µατώνουν καθηµερινά. Παρ’ όλα αυτά, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι είµαστε ξανά στο σηµείο εκκίνησης.
Ορισµένες φορές η δηµόσια συζήτηση στην Ελλάδα, αντί να αποσαφηνίζει τα πράγµατα, διεξάγεται – και µε δική µας ευθύνη – µε όρους που επιτείνουν τη σύγχυση.

Η χώρα βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 µε ένα πρωτοφανές έλλειµµα 36 δισ. τον χρόνο και ένα δυσθεόρατο, αυτοτροφοδοτούµενο χρέος 300 δισ.

Βρεθήκαµε έτσι σε µια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έπρεπε να αντιστρέψουµε την πορεία των πραγµάτων. Ξεκινώντας υποχρεωτικά από το έλλειµµα. Βάλαµε τη χώρα σε µια δύσκολη αλλά τη µόνη ορθή πορεία.

Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουµε κατάµατα και να αντιµετωπίσουµε το χρέος, ξεκαθαρίζοντας ότι τρεις δεκαετίες χρέωσαν την Ελλάδα, µια πενταετία όµως την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η πενταετία του κυρίου Καραµανλή – τον οποίο ο κ. Σαµαράς για να τον «τιµήσει» θέλει να τον αναδείξει και σε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια