Τουρκική φρεγάτα παρεμποδίζει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο


Ραγδαία διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση των πιέσεων που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα με στόχο την πλήρη αδρανοποίηση της χώρας μας βρίσκεται σε εξέλιξη και στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο με ενέργειες που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διπλωματική και πολιτική παραλυσία δεδομένου ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η πίεση αυτή κορυφώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και στο στρατιωτικό και στο διπλωματικό επίπεδο με την επίσκεψη Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και με την εκδίωξη ιταλικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα(νοτίως του Καστελλόριζου) το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 12 Μαρτίου. Στην εξέλιξη του επεισοδίου καταγράφηκε μιά νέα και οξύτατη ενέργεια, καθώς η Τουρκία δεν αρκέστηκε στην εκδίωξη του σκάφους, αλλά παρέδωσε και τις συντεταγμένες της, κατά την άποψη της, τουρκικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δημιουργώντας νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην πράξη, η Ελλάδα είναι πλέον απολύτως εγκλωβισμένη στην τουρκική πίεση, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε στο Αιγαίο ούτε στην ανατολική Μεσόγειο ούτε στο Ιόνιο, όπου η ελληνοαλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς αντίδραση από την Αθήνα. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, αντί να διεθνοποιήσει την τουρκική απειλή, επιμένει όχι μόνο στη μυστική διπλωματία, όπου η τουρκική πίεση είναι πολλαπλάσια, αλλά και αποκρύπτει σημαντικά επεισόδια όπως αυτό που συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την πόντιση καλωδίου. Η έρευνα αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντάσσονταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των γεγονότων, στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος , απαίτησε, στη συνέχεια, την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν "εντός της τουρκικής ΑΟΖ". Από το ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες, που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος. Αμέσως μετά η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και όταν αυτό έφθασε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απομακρύνθηκε.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν νορβηγικό σκάφος διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία, πάλι με παρέμβαση φρεγάτας απαίτησε τη διακοπή των ερευνών, ζήτησε μάλιστα χάρτη με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως και έγινε. Το περασμένο Σάββατο ήταν η Τουρκία που εμφάνισε τους δικούς της ισχυρισμούς για την ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και ή να αποδεχθεί ή να απορρίψει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ΑΟΖ και να υπερασπιστεί την πάγια ελληνική θέση ότι το Καστελλόριζο διαθέτει δική του υφαλοκρηπίδα και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει τη δική της ΑΟΖ. Εκ των πραγμάτων οι διαπραγματεύσεις γίνονται και πιο περίπλοκες και πλέον θα συνεχιστούν υπό το καθεστώς της μόνιμης πλεον στρατιωτικής πίεσης. Η τυπική ελληνική διαφωνία με την τουρκική πολιτική δεν αντιμετωπίζει τον τουρκικό στρατηγικό σχεδιασμό και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί απαισιοδοξία για τους πολιτικούς χειρισμούς.

πηγή: Η Αυγή

Σχόλια