·το ελαιόλαδο
·τα όσπρια
·το ψάρι
·τα φρούτα και τα λαχανικά
·τα δημητριακά ολικής αλέσεως
·οι ξηροί καρποί
·το πράσινο τσάι
Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο πρέπει να προστίθεται ωμό ή προς το τέλος του μαγειρέματος και η θερμοκρασία να είναι πάντα χαμηλή, ώστε να μη μειωθεί η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών συστατικών του. Μετά τους 180ο C μεταβάλλεται η χημική δομή του και όχι μόνο χάνει πολλές από τις ιδιότητες του αλλά μετατρέπεται και σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό. Το τηγάνισμα και το σοτάρισμα αναστέλλουν σε μεγάλο βαθμό την αντιοξειδωτική δράση του ελαιολάδου.
Τα όσπρια είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών και θα πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα απαραιτήτως. Το ψάρι περιέχει μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων και θα πρέπει να αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή μας. Ισως το πλουσιότερο ψάρι σε πολυακόρεστα λιπαρά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό να είναι η σαρδέλα.
Τα φρούτα και οι σαλάτες έχουν πολλές γνωστές ευεργετικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι και η αντιοξειδωτική δράση τους. Όλες τις εποχές μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας ωμές ή βραστές σαλάτες, πηγές βιταμινών και φλαβονών, ουσίες εντελώς απαραίτητες για την καθημερινή ενίσχυση του αντιοξειδωτικού και ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Το συμπέρασμα από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη βάση της αντιγήρανσης. Ελαιόλαδο ωμό σε υψηλές ποσότητες, συχνή κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, αντικαθιστώντας το κρέας, φρούτα και λαχανικά ως βάση του διαιτολογίου και τέλος χρήση δημητριακών αλλά και κάποιων ξηρών καρπών ως υγιεινών ενδιαμέσων γευμάτων μπορούν να αποτελέσουν το ελιξίριο της νεότητας.
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή:dietup
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου