Τηλεσκόπιο «βλέπει» σε δράση βακτήρια και ιούς

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν το τελειότερο οπτικό μικροσκόπιο στον κόσμο, που χρησιμοποιεί το κανονικό φως και είναι τόσο ισχυρό, ώστε επιτρέπει στους ερευνητές να βλέπουν με τα μάτια τους τούς ζωντανούς ιούς και τα βακτήρια σε δράση, καθώς και τους βιολογικούς μηχανισμούς των κυττάρων.

Η εφεύρεση δίνει ένα νέο αποτελεσματικό "όπλο" στους επιστήμονες στην μάχη κατά των ασθενειών.

Το μικροσκόπιο, που έχει την υψηλότερη ανάλυση που έχει ποτέ επιτευχθεί από οπτική συσκευή του είδους του, κατασκευάστηκε από ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Λέιζερ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιν Λι, σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC και την "Ιντιπέντεντ". Το μικροσκόπιο αξιοποιεί μια νέο μέθοδο "χειραγώγησης" του φωτός, χάρη στην οποία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Αντίθετα με τα πιο ισχυρά ατομικά ή τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια (που μπορούν να "δουν" έμμεσα μέχρι και επιμέρους μόρια) ή τα μικροσκόπια φθορισμού (που χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για χρωματισμό των "στόχων"), το νέο οπτικό μικροσκόπιο δεν χρειάζεται να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωντανή ύλη που βρίσκεται υπό άμεση παρατήρηση με γυμνά μάτια.

Η δυνατότητα των επιστημόνων να βλέπουν πλέον άμεσα στο εσωτερικό ενός κυττάρου ή να παρατηρούν ζωντανούς ιούς, χωρίς να καταφεύγουν σε μέσα όπως οι χρωστικές ουσίες, θα φέρει επανάσταση στην κυτταρική βιολογία και στη βιοϊατρική, σύμφωνα με τον Λι.

Με το νέο μικροσκόπιο, μπορεί να γίνουν ορατές λεπτομέρειες 20 μικρές μικρότερες και από τα μικρότερα αντικείμενα που μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τα συμβατικά οπτικά μικροσκόπια. Τα τελευταία μπορούν να δουν σε διαστάσεις περίπου μέχρι ενός μικρομέτρου (χιλιοστού του χιλιοστού), ενώ το νέο οπτικό μικροσκόπιο μπορεί να "κατέβει" μέχρι τα 50 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

"Είναι μόνο η αρχή. Στην πορεία, θα μπορέσουμε να δούμε ακόμα μικρότερα αντικείμενα. Θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο στο πόσο μικρά πράγματα θα μπορέσουμε να δούμε", δήλωσε ο καθηγητής Λι.


Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια

  1. Τα μικροσκόπια πράγματι είναι πλέον παράδειγμα του πόσο αναπτύσεται η τεχνολογία της ιατρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις τι σημαίνει να μπορείς να δεις στα 50nm; Είναι εκπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου