Το Internet και το Ισλάμ


Ο ερχομός του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων σε χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι χαιρετίστηκε από πολλούς ως μια επική διεθνή αποθεοκρατικο- ποίηση.
Τα τελευταία γεγονότα στις χώρες της Μεσογείου, ιστορικού μεγέθους, ανέδειξαν το Facebbok,το Twitter και το YouTube ως μία νέα φόρμα προσηλυτισμού χωρίς προηγούμενο: ένα είδος πολιτισμικού τραγουδιού στο οποίο ανταποκρίθηκαν πολυάριθμοι νέοι και λιγότερο νέοι, ενωμένοι για να αποσταθεροποιήσουν παλιές μοναρχίες και παρωχημένες κυβερνήσεις.
Φαίνεται ότι το τελευταίο σύνορο του Διαδικτύου είναι η υπέρβαση των θρησκευτικών στεγανών.Το Ισλάμ εκσυγχρονίζεται και εισέρχεται στην φάση που εισήλθε άλλωστε και ο Χριστιανισμός μετά τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση της καθολικής εκκλησίας. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει την αποριζοστικοποίηση των φανατικών μουσουλμάνων και τον περιορισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.
Θα μπορέσει το Διαδίκτυο να μεταμορφώσει το Ισλάμ; Το σίγουρο είναι ότι ήδη το μεταμορφώνει. Το σχήμα όμως που τελικά θα πάρει μένει να το δούμε. Ας ελπίσουμε να οδηγήσει σε μια βαθύτερη αλληλοκατανόηση των λαών και σε μια διαρκή ειρήνη.

Σχόλια