Η αλήθεια είναι πώς υπάρχει έντονη καταστροφολογία στην τηλεόραση τον τελευταίο καιρό, φυσικές καταστροφές, πυρηνικές απειλές, βιασμοί, αυτοκτονίες, ληστείες. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν κάνει καλό στα παιδιά να έχουν τέτοια ενημέρωση και τέτοιου είδους εικόνες;
Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία αναπτύσσουν πολλές φοβίες στην αρχή γενικές και αργότερα πιο ειδικές. Η εικόνα είναι μια πολύ γρήγορή πληροφορία που μπορεί να αποτυπωθεί ακόμα και με την περιφερειακή όραση και να ανακαλεστεί αργότερα στην μνήμη του παιδιού είτε με όνειρα- εφιάλτες είτε εμπλουτίζοντας τις φοβίες τους.
Ωστόσο είναι καλό να γνωρίζουν τα γεγονότα είτε μέσα από κουβέντα με τον γονέα είτε από άλλες πηγές ενημέρωσης χωρίς υπερβολές και λέξεις όπως «θρίλερ, σοκ κλπ». Το παιδί από μικρό είναι καλό να αντιληφθεί την έννοια του θανάτου, του κινδύνου και όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο χωρίς όμως να χρησιμοποιούμε τέτοια γεγονότα σαν αστεία ή απειλές. Επίσης οι γονείς πρέπει να δώσουν χώρο στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του και τις ανησυχίες του, ώστε να μην του γεννάται άγχος και ενοχές. Πέρα από τα αρνητικά γεγονότα καλό είναι να τονίζουμε και τα θετικά γεγονότα της ζωής ώστε να ισοσταθμίζουμε την εικόνα του για τους ανθρώπους αφού αν ένα παιδάκι λαμβάνει πληροφορίες μόνο για φόνους, βιασμούς και ανθρώπινα λάθη είναι πιθανό να χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή να θεωρεί ότι θα του κάνουν κακό επηρεάζοντας έτσι την κοινωνικότητα του και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου