Θέμα ωρών η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη


Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους της, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του για την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συνεδριάζουν για να συζητήσουν τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το επίπεδο προόδου του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

"Για κάθε επιχείρηση του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταδειχθεί η ανάγκη να αναλάβει δράση η Συμμαχία ώστε να υπάρξει σθεναρή περιφερειακή υποστήριξη και μία σαφής νομική βάση, όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε η εκπρόσωπος.

"Υπό αυτούς τους τρεις όρους, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση συμμετέχοντας στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια και αυτό θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία ενεργεί βάσει συναίνεσης.

Μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης 1973, για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Αντίθετη με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει κατ΄επανάληψιν ταχθεί και η Τουρκία. Σε νέα σημερινή της ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, απευθύνει έκκληση για "κατάπαυση του πυρός" στη Λιβύη, τονίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες και προσθέτει ότι πρέπει να βρεθεί "ειρηνική λύση στην κρίση".

"Τις επόμενες ώρες τα στρατιωτικά πλήγματα"

Νωρίτερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν είπε πως τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα διεξαχθούν "σύντομα", "εντός των επομένων ωρών" και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

Νορβηγία και Δανία ανακοίνωσαν οτι είναι έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε πως αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Και ο Καντάφι, μέσω του γαλλικού πρακτορείου απειλεί: «Τον περιμένει η κόλαση όποιον επιτεθεί στη Λιβύη» .


"Η Λιβύη δεν φοβάται"

"Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε", τόνισε ο γιός του Καντάφι, Σαιφ Αλ Ισλάμ από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC, μετά την απόφαση του ΟΗΕ προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.

"Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφεται τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό", πρόσθεσε.

Σήμα της Ιντερπόλ στην Κύπρο για τον Καντάφι

«Πορτοκαλί» σήμα προς την Κυπριακή Αστυνομία έστειλε την Πέμπτη η Ιντερπόλ, καλώντας την να βρίσκεται σε εγρήγορση σε περίπτωση, κατά την οποία ο Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του και στενοί συνεργάτες του, επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν μέσω Κύπρου ή να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, με το σήμα της, που απεστάλη στις αστυνομικές δυνάμεις όλων των κρατών που μετέχουν στην Ιντερπόλ, γίνεται ειδική αναφορά σε 16 άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος Καντάφι.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε, επίσης, ότι η ενέργεια της Ιντερπόλ εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν άρχισε η κρίση στη Λιβύη.

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.


Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλησει: "Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο", δήλωσε σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπος να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.

Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.

Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια "πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν".

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.

Πηγή: Blog.gr

Σχόλια