Στο γράφημα αυτό από την Wikipedia (κάντε κλικ πάνω του για να το δείτε σε μεγέθυνση) μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (μαύρη γραμμή) σε δις ευρώ (δεξιός άξονας) καθώς επίσης και το δημόσιο χρέος της χώρας (κίτρινη γραμμή) επίσης σε δις ευρώ.Ορισμένα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα.
Καταρχάς υπάρχει το οριακό σημείο που το χρέος της χώρας ξεπερνάει το ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο η πραγματική ανάπτυξη είναι αρνητική. Μπορείς να έχεις θετική ανάπτυξη και να αυξάνεις το ΑΕΠ σου χρόνο με το χρόνο, όμως αν το χρέος αυξάνεται περισσότερο από το ΑΕΠ τότε αυτό σημαίνει αρνητικούς πραγματικούς ρυθμούς και όχι θετικούς. Στο γράφημα βλέπουμε ότι το σημείο που διασταυρώνονται η μαύρη με την κίτρινη καμπύλη αντιστοιχεί στο έτος 1993. Από εκεί και πέρα, η κίτρινη (πoσό του χρέους) βρίσκεται σταθερά πάνω από την μαύρη, πράγμα που σημαίνει ότι από το 1993 και μετά οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι αρνητικοί.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εκτόξευση του συνολικού (ιδιωτικού και δημόσιου) εξωτερικού χρέους (μπλε γραμμή) από το 2000, το οποίο μετά το 2002 ξεπερνάει το ΑΕΠ. Μετά το 2002 συνολικά ως χώρα χρωστάμε στο εξωτερικό περισσότερα από όσα παράγουμε. Το 2006 πραγματοποιείται ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα που αυξάνει την διαφορά από το ΑΕΠ περίπου κατά 60δις μέχρι το 2008.
Βάσει λοιπόν των παραπάνω η Ελλάδα αντιμετωπίζει διαρκώς πρόβλημα από το 1993, το οποίο εντείνεται σε τρομακτικό βαθμό μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, όσο και αν δυσκολεύονται κάποιοι να το αποδεχθούν, το ευρώ αποτελμάτωσε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.
ΠΡΟΣΑΠΤΕΤΕ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΤΑΘΕΙΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ.
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΓΙΝΑΝ ΔΥΟ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ "ΠΙΣΤΩΘΗΚΕ" ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 340,75 ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ 120-150.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ.
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΗΓΑΓΑΝ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ.
Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΩΣ ΕΔΩ.
ΑΝ Η ΕΛΛΑΣ ΤΟ 2002 ΕΙΧΕ ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ 10 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΕΙΧΕ 7. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ "ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΕΣΑ" ΚΑΤΑ 0,5.
ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
Η ΛΥΣΗ
http://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_7763.html
Νομίζω ότι και αυτά που αναφέρεις είναι σημαντικά στοιχεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι. Η στιγμή της ανταλλαγής ήταν πολύ σημαντική.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σημίτης φέρει μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.
I would like to express my opinion and agree that the Euro killed the Greek economy. I remember living in Greece until 1976,and coming later as a visitor before entering the Eurozone , that used to live much much better than now. Some smart people like Simitis and his Finance Ministers then,Papantoniou and Christodoulakis, thought that Greece will become the Austria of the South!
ΑπάντησηΔιαγραφήThey sliped on the bananana skin that Germany and France threw at them!!!
They used to believe that the European dream is so pure and friendly that every member will be prosperous!
They forgot that money belong and come from a club in Vassilea in Switzerland!
In plain English as we say here 'they got screw in a big way'!!!
I feel sorry mostly for the Greek everyday citizen!
With love from the USA