Την περασμένη Πέμπτη σώθηκε(;) η Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα σωζόμενη έσωσε τους δανειστές της. Και έγινε αυτό προκειμένου να συνεχίσει να αυξάνει το χρέος της.
Σε έναν κόσμο που λειτουργεί με ένα οικονομικό μοντέλο βασιζόμενο στην αέναη ανάπτυξη, όλες οι χώρες είναι καταδικασμένες, αργά ή γρήγορα, να χρεοκοπήσουν. Ο λόγος είναι απλός. Ο κόσμος είναι πεπερασμένος. Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και ο άνθρωπος τα τελευταία 100 χρόνια έκανε πολύ καλή δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει δύο καρδιές που αντιμετωπίζουν προβλήματα βηματισμού. Η μία είναι στην Ν. Υόρκη, η άλλη στο City του Λονδίνου στο Ην. Βασίλειο.
Τα οικονομικά προβλήματα της Αγγλίας είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό και αποτελεί την πηγή όλων των προβλημάτων της χώρας αυτής είναι τα ενεργειακά της προβλήματα.
Στο παραπάνω γράφημα του Euan Mearns αποτυπώνεται η ζοφερή ενεργειακή πραγματικότητα της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας. Απεικονίζει την παραγωγή ενέργειας σε εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου από άνθρακα (γκρι), πετρέλαιο (κόκκινο), αέριο (πράσινο), πυρηνικά (πορτοκαλί), υδροηλεκτρικά (θαλασσί) και αιολικά (μπλε) συναρτήσει του χρόνου από το 1830 μέχρι το 2010. Στο ίδιο γράφημα με μαύρη καμπύλη φαίνεται η ενεργειακή κατανάλωση της χώρας (σχεδόν σταθερή).
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Όλες οι πηγές ενέργειας βρίσκονται σε ραγδαία πτώση. Το Ην. Βασίλειο έχει πάψει να είναι εξαγωγέας ενέργειας μετά από πολλά χρόνια και δεν είναι μόνο αυτό. Η ενεργειακή εξάρτησή του από το εξωτερικό θα καθίστανται ολοένα και πιο έντονη. Σε αυτό το περιβάλλον ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Ας μην γελιόμαστε. Ο πληθυσμός της Γης από 800,000 το 1800 έχει φτάσει σχεδόν τα 7δις το 2010. Η αύξηση της παραγωγής τροφίμων δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ρυθμούς που είχε στο παρελθόν καθώς η διαθέσιμη γη εξαντλείται και τα λιπάσματα έχουν αγγίξει τα όρια των δυνατοτήτων τους. Ο κόσμος είναι καταδικασμένος σε ύφεση διαρκείας. Μόνο η αποδέσμευση του ανθρώπου από τον πλανήτη Γη θα μπορέσει να τροφοδοτήσει το σύστημα και να υποστηρίξει την περαιτέρω αύξηση της ευημερίας. Δεν είναι τα οικονομικά μοντέλα που θα λύσουν το πρόβλημα αλλά τα επιστημονικά. Ο άνθρωπος θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια του και να κοιτάξει πέρα από τον ουρανό. Το έκανε στο παρελθόν όταν η ΕΣΣΔ ανταγωνίζονταν τις ΗΠΑ. Καιρός να το ξανακάνει όσο υπάρχει χρόνος!
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου