Κάνοντας μια βόλτα στο Γκάζι παρατήρησα πολλά νέα ακίνητα, πολλά νέα κτήρια. Το μέταλλο, το γυαλί και το οπλισμένο σκυρόδεμα κυριαρχούν.Βέβαια υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες αναπαλαίωσης ακινήτων. Ιστορικά κτήρια ξαναζωντανεύουν. Το Γκάζι λοιπόν είναι μια περιοχή που εκτός από παραδοδιακά κτήρια - εργοστάσια φιλοξενεί πολλά ακίνητα τύπου loft. Αυτές οι κατασκευές έχουν μια διαφορετική λογική από τα συνηθισμένα σπίτια.
Ο όρος αναφέρεται σε διαμερίσματα, ή ακόμη και γραφεία τα οποία δημιουργούνται σε υπάρχοντα επαγγελματικά κτίρια, όπως αποθήκες, εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία κτίρια γραφείων κ.α.. Αυτοί οι ενιαίοι χώροι συνήθως είναι ψηλοτάβανοι (πάνω από 3,80 μ), με ελάχιστη ή ανύπαρκτη διαμερισμάτωση, εμφανείς σωληνώσεις, ξύλινα δοκάρια και υπερμεγέθη παράθυρα. Ο όρος "ΣΟΦΤ ΛΟΦΤ", συνήθως αναφέρεται σε χώρους πιο προσεγμένους στα τελειώματα, με λευκούς τοίχους και ελαφρά διαμερισμάτωση. Μεγάλο όφελος από τη μετατροπή αυτών των κτιρίων, είναι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και του χαρακτήρα των παλαιών βιομηχανικών και εμπορικών τμημάτων της πόλης. Συνήθως το κάθε διαμέρισμα loft κινείται σε δύο ή και τρία επίπεδα μέσα στο χώρο. Μεγάλα τζάμια, μοντέρνα έπιπλα, απλή και λιτή διακόσμηση χωρίς καθόλου καλασικά στοιχεία συνθέτουν το παζλ ενός τέτοιου διαμερισματος.
Η εξέλιξη του μοντέρνου loft ξεκίνησε τα τέλη της δεκαετίας του 1950, με την αλλαγή χρήσης των ενιαίων ψηλοτάβανων χώρων στο Manhattan. Τότε, καλλιτέχνες και "μποέμ" σε αναζήτηση φτηνών κατοικιών στις οποίες θα μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται, άρχισαν να μετακομίζουν σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια στα οποία παλιά στεγάζονταν υφαντουργίες, επιπλοποιίες, τυπογραφία, αποθήκες και εργοστάσια. Καθώς οι βιομηχανίες άρχισαν να εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης προς αναζήτηση στέγασης σε φθηνότερες περιοχές, οι καλλιτέχνες με πολύ μικρό κόστος, δημιούργησαν τη δική τους εκδοχή του Παριζιάνικου εργαστηρίου (atelier), ικανοποιώντας την ανάγκη τους για ψηλοτάβανους ενιαίους χώρους, ικανούς να στεγάσουν τεράστιους καμβάδες και υπερμεγέθη έργα τέχνης της εποχής.
Πηγές: www.gnomonconstructions.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου