Η ανεργία των νέων αποτελεί το πιο σοβαρό πρόβλημα την σήμερον ημέρα. Όπως σημειώνει και ο πρώην Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, στο βρετανικό περιοδικό The Telegraph:
"Όλες οι μελέτες και τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν οι νέοι έχουν μια επαγγελματική διαδρομή και αποκτούν την συνήθεια να εργάζονται σκληρά, τα οφέλη είναι μακροπρόθεσμα. Δεν μιλάμε μονάχα για το άμεσο."
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία όπου η ανεργία των νέων έχει εκτοξευτεί σε δραματικά επίπεδα άνω του 54%. Δεν πρόκειται απλά για μια γενιά χαμένη αλλά για υπονόμευση του μέλλοντος των χωρών αυτών.
Το διάγραμμα που ακολουθεί αναπαριστά την ανεργία σε Ελλάδα, Ισπανία, ΕΕ και Γερμανία συναρτήσει του χρόνου και αποτυπώνει μια ζοφερή πραγματικότητα για τις χώρες του Νότου. Μια πραγματικότητα που αφορά και την ΕΕ ως σύνολο.
Από την άλλη η Γερμανία φαίνεται να βάζει τις βάσεις για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον έχοντας ρίξει την ανεργία των νέων στο 8,1% τον Σεπτέμβριο του 2012 από 16,5% τον Μάρτιο του 2005!
Ποια είναι όμως η λύση σε αυτό το καταστροφικό σπιράλ;
Ίσως να φαίνεται αδιέξοδη η κατάσταση, δεν είναι όμως! Εξαρτάται σε τι ορίζοντα κοιτά κανείς. Αν ο σχεδιασμός αναφέρεται αποκλειστικά στο "αύριο" τότε ναι ισχύει αυτό. Αν όμως επενδύει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τότε το πράγμα αλλάζει!
Είναι σημαντικό να γίνει ένας σχεδιασμός με ορίζοντα 10ετίας. Η επένδυση στην εκπαίδευση χαμηλού κόστους με την χρήση της τεχνολογίας και με περισσότερα ενδοεταιρικά προγράμματα κατάρτισης συνιστούν μια διέξοδο από το πρόβλημα αυτό και οι χώρες που θα επιλέξουν την οδό αυτή θα βγούν στο τέλος της διαδρομής πολλαπλά ωφελημένες. Τα θεμέλια είναι το πιο σημαντικό μέρος του εκάστοτε κτηρίου. Δεν φαίνονται όταν ολοκληρωθεί η οικοδομή, γίνονται όμως αντιληπτά στον πρώτο σεισμό!
Στην Ελλάδα τα θεμέλια ήταν σαθρά χωρίς καμιά αντοχή και ο "σεισμός" της οικονομικής κρίσης τα κατέστρεψε εντελώς. Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ας γίνει τουλάχιστον σωστά!
Τα θεμέλια όπως λες είναι σαθρά, άρα και να ξεκινήσουμε σήμερα που είναι πολύ δύσκολο μέσα στον πανικό που ζει η χώρα, θα χρειαστούμε μια γενιά τουλάχιστον. Αυτό μακροπρόθεσμα θα οφελείσει τη χώρα. Τους σημερινούς νέους όμως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα για τους σημερινούς νέους! Το παρόν έχει ναρκοθετηθεί από την εως τώρα πολιτική και το βλέπω δύσκολο να μπορεί να ανατραπεί σύντομα η κατάσταση προς το καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφή