ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΟ ΣΦΑΙΡΙΚΑ




Του Γιωργου Σμυρλή
Ο μεγάλος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που έκανε πράξη στον τρόπο διοίκησης του το ρητό act local – think global . Δηλαδή δράσε σε τοπικό επίπεδο αλλά σκέψου σε παγκόσμιο. Στη σημερινή πραγματικότητα όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες χρησιμοποιούν αυτό το ρητό επιτυγχάνοντας είτε την επέκταση είτε την επιβίωση τους. Για να αναλύσουμε λοιπόν αυτό το οποίο συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία ίσως πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο σφαιρικά και μακρόφθαλμα και οι λύσεις μας να είναι λίγο πιο καινοτόμες και σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ακούμε στις διάφορες συζητήσεις πως η Κίνα μεγαλουργεί και πως οι Κινέζοι είναι μια μεγάλη ανερχόμενη δύναμη. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε ποιες είναι οι μεγάλες δυνάμεις πλέον και ποια είναι τα μπλόκ στρατηγικών συσχετισμών τα οποία δημιουργούνται.
Μια κατάταξη τους παρακάτω
α) Ευρωπαική Ένωση ( με ηγέτιδα την Γερμανία και παρατρεχάμενες δυνάμεις την Benelux, Αυστρία )
β) ΗΠΑ-Αγγλία (κι ας είναι στην ΕΕ), Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία
γ) Κίνα ( με τη συνδρομή Ινδίας και μικρότερων ασιατικών κρατιδίων)
δ) Ρωσία (με τις χώρες του συμφώνου της Σαγκάης)
Η οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας, είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης πάλης για επικράτηση στον ενεργειακό, βιομηχανικό και στρατηγικό τομέα των ανωτέρω δυνάμεων. Η λεγόμενη αραβική άνοιξη, οι συρράξεις στην Συρία, οι αντιπαραθέσεις στην Τουρκία και την Ουκρανία αποτελούν και αυτές το πρελούδιο μιας κοχλάζουσας κατάστασης στην περιοχή. Ας αναλύσουμε όμως πως έχει χτίσει κάθε μια το λιθαράκι για να φτάσουμε στην παρούσα κατάσταση και ύστερα θα προτείνουμε με βάση το λεχθέντα σκέψεις βιώσιμες για την δική μας περιοχή.
ΗΠΑ
Η απαρχή του οικονομικού πολέμου έχει ως αφορμή τις ΗΠΑ. Το διαβρωμένο από τις πολυεθνικές εταιρίες, αμερικάνικο κράτος στην προσπάθεια αναζήτησης νέων αγορών, φτηνού εργατικού δυναμικού και στήριξης της αλόγιστης χρηματιστηριακής επέκτασης αποτάθηκε στην Κινέζικη αγορά. Λησμόνησαν οι αμερικάνοι πως η Κίνα είχε πάντα ως στόχο την παγκόσμια κυριαρχία και την επιβολή της κομμουνιστικής διεθνούς σε όλα τα κράτη. Υπολογίζετε πλέον πως οι Κινέζοι διαθέτουν περί τα 3 τρις αμερικανικά ομόλογα. Αν κουνήσουν δηλαδή λίγο το δαχτυλάκι τους η πρώην αυτοκρατορία των ΗΠΑ θα καταρρεύσει. Φτάνοντας λοιπόν στο αμήν ο ένας μετά τον άλλον χρηματιστηριακό κολοσσό άρχισαν να καταρρέουν το 2008 ξεκινώντας από την Leeman Brothers και νομίζω ο κύκλος θα συνεχιστεί. Οι ΗΠΑ όμως δεν είχαν κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα. Για καλή τους τύχη είχαν φροντίσει να μολύνουν τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν μέσω δανεισμού, με τοξικά ομόλογα μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος στην έτερη δύναμη, την ΕΕ.

Ευρωπαϊκή Ένωση
Εδώ λοιπόν φάνηκε η γύμνια της ΕΕ. Αντί να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση και μια αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη, τα μίση του Β΄ παγκοσμίου πολέμου που κατατρέχουν την γηραιά ήπειρο βγήκαν από τα συρτάρια και ο σώζον εαυτόν σωθήτο. Η Γερμανία συνασπισμένη με τις άλλες παλαιές αυτοκρατορίες Benelux,Αυστρία κλπ. διαχωρίζει τη θέση της και στέλνει στον καιάδα την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες. Ρήγμα μεγάλο το οποίο θα διογκωθεί και στα αμέσως επόμενα χρόνια θα σπάσει. Παράλληλα το αναρχοκαπιταλιστικό νεοφιλελεύθερο παραλήρημα που διατρέχει που έχει διαβρώσει όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες χωρίς κανένα περιορισμό δρα μέσω των συνεργασιών του ενάντια στην κοινωνική επιβίωση των λαών και σε αρχές που ορίστηκαν από την Αναγέννηση έως τούδε.
ΚΙΝΑ
Η Κίνα μια χώρα κομμουνιστική όπου έως και σήμερα οι εκτελέσεις αντιφρονούντων είναι εβδομαδιαίο φαινόμενο άδραξε την ευκαιρία να πάρει την ρεβάνς και να εγκλωβίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ που μέσω των εταιριών τους έπαιζαν πόκερ στις παγκόσμιες πλάτες. Να σκεφτεί κανείς πως πολλά από τα καταναλωτικά αγαθά που αγοράζει η δυτική κοινωνία παράγονται στην Κίνα. Εδώ θα πει κάποιος πού κρύβεται το κακό; Το φτηνό εργατικό δυναμικό, οι μηδενικές εργασιακές σχέσεις , ο κοινωνικός μεσαίωνας και η δημιουργία μεσαίας τάξης στην Κίνα ωθούν τους παραγωγικούς συντελεστές όλων των άλλων κρατών σε μαρασμό και βίαια πτώση.
Οι μεγάλες Γερμανικές εταιρίες τσίμπησαν και αυτές το τυράκι, όπως και οι αμερικάνικες και ¨διείσδυσαν¨ επιχειρηματικά στην Κίνα. Πώς όμως θα ανταγωνιστεί η Γερμανία την Κίνα; Θα πρέπει και αυτή να χαμηλώσει το επίπεδο ζωής και διαβίωσης του εργατικού δυναμικού της και να εκμεταλλευτεί με φτηνό τρόπο τους ενεργειακούς πόρους της. Και εδώ κολλάει η κρίση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο φτωχός συγγενής της Γερμανίας και να δώσει σε αυτήν όλο τον ενεργειακό της πλούτο γιατί στο παιχνίδι αυτό πρώτα θα ζήσουν οι ¨Άριοι¨ και ύστερα όλοι οι άλλοι.
ΡΩΣΙΑ
Τελευταία θα μιλήσω για τη Ρώσικη αναγέννηση. Ύστερα από πολλά χρόνια ο ρώσικος παράγοντας ξυπνά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο πρόεδρος Putin καθαρίζοντας τη κόπρο του Αυγεία, κατάφερε να μετατρέψει τη Ρωσία σε ένα παράγοντα που με το σύμφωνο της Σαγκάης κάνει προσκλητήριο δυνάμεων και ενώνει τους ενεργειακούς δρόμους με στρατηγικές συνεργασίες. Στο δρόμο του βέβαια έχει να αντιμετωπίσει κατευθυνόμενες αντιδράσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται πως η αρκούδα ξύπνησε για τα καλά.
Ο κόσμος λοιπόν μοιάζει να ξαναμοιράζεται σε στρατόπεδα λίγο πριν τη μάχη. Η πορεία της ΕΕ είναι προς το γκρεμό, η αμερικάνικη πολιτική εγκλωβισμένη, η Κίνα δημιουργεί μεσαία τάξη, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και η Ρωσία αρματώνεται Ποια λοιπόν πρέπει να είναι η θέση μας σε όλα αυτά; Να παραμείνουμε δεμένοι στο άρμα της Γερμανίας; Σοφότερο είναι λίγο πριν τη μάχη να διαλέξουμε στρατόπεδο. Από τα αρχαία χρόνια η Ελλάδα ήταν το πεδίο της αντιπαράθεσης των ξένων δυνάμεων, το σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή. Η τεχνητή κρίση που σήμερα βιώνουμε είναι αποτέλεσμα κοντόφθαλμων πολιτικών, οικονομικών εξαρτήσεων και μη διαπραγματευτικής πολιτικής σε κανένα επίπεδο για πολλά χρόνια.

Ήρθε η ώρα να ρισκάρουμε, να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και να βρούμε νέες συμφωνίες με νέους συμμάχους, πιο επωφελής μακροπρόθεσμα για την πατρίδα μας και την κοινωνική ειρήνη. Είναι καιρός να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά…..

Σχόλια