Και ενώ καθόμασταν αμέριμνοι έχοντας συμφωνήσει στις κυρώσεις που επέβαλλαν ΕΕ και ΗΠΑ στην Ρωσία μας ήρθε το εμπάργκο στα ροδάκινα και το όνειρο έσβησε. Η μεγάλη ρωσική αγορά όπου διοχετεύαμε τα ωραία μας ροδάκινα έκλεισε. Μα γιατί, τι κάναμε στον Πούτιν και μας το έκανε αυτό;
Το ερώτημα είναι ρητορικό. Το να συμφωνέις σε κυρώσεις που επιβάλλονται χωρίς κάποιον προφανή λόγο καθιστώντας τον εαυτό σου φερέφωνο κάποιου τρίτου έχει και τις συνέπειές του. Δεν μπορείς να πράττεις χωρίς να αναλαμβάνεις και το κόστος των πραξεών σου.
Κάποιοι έτρεξαν να παρομοιάσουν τον Πούτιν με τον Χίτλερ και τον Στάλιν. Τι γελοίο πραγματικά την στιγμή που οι ίδιοι υποστηρίζουν μια κυβέρνηση που έχει μοιράσει κυβερνητικές θέσεις σε ακροδεξιά στοιχεία στην Ουκρανία.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν άθλιοι και λέγοντας άθλιοι δεν εννοώ το ότι ευθυγραμμίστηκε με την ΕΕ που στο κάτω κάτω είναι και λογικό αφού είμαστε μέρος της Οικονομικής Ζώνης του Ευρώ αλλά το ότι δεν ακούστηκε η παραμικρή διαφωνία. Λες και από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο καταργήθηκε η Δημοκρατία και η Ελλάδα έπαψε να υφίσταται σα κυρίαρχο κράτος. Μήπως είναι τελικά έτσι;
Άκουσα την κ. Βούλτεψη να λέει ότι το εμπάργκο δεν θα διαρκέσει. Μήπως δεν κατάλαβε καλά τι ανακοίνωσε το Κρεμλίνο; Το εμπάργκο θα ισχύσει για ένα χρόνο και μετά θα επανεξεταστεί. Αντίθετα οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία είναι για ένα τρίμηνο. Και πως να μην είναι αφού μετά έρχεται ο Χειμώνας και δεν μπορούμε χωρίς τον προμηθευτή φυσικού αερίου. Η ΕΕ λοιπόν νομίζει ότι θα ακολουθεί τις ΗΠΑ σα σκυλάκι για όσο την παίρνει και μετά θα αλλάζει ρότα. Η Ρωσία διαφωνεί, το εμπάργκο θα διαρκέσει ένα χρόνο.
Με την κίνηση αυτή ο Πούτιν αυξάνει την δημοτικότητά του και ενισχύει και την εγχώρια παραγωγή που ομολογουμένως δεν θα μπορούσε χωρίς το εμπάργκο να ανταγωνιστεί την αυτοματοποιημένη δυτική δεδομένου του ότι είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Από την άλλη η Ελλάδα υφίσταται όχι μόνο την ζημιά της απώλειας της ρωσικής αγοράς αλλά και της πτώσης του κέρδους λόγω της αύξησης της προσφοράς. Επιπλέον με την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον Ρωσικό εναέριο χώρο οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες καθίστανται μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ασιατικές που θα μπορούν να πραγματοποιούν τα ίδια ταξίδια σε μικρότερο χρόνο και με λιγότερα καύσιμα.
Η Ελλάδα δεν χειρίστηκε το ζήτημα σωστά επειδή έχει προ πολού πάψει να θεωρεί τον εαυτό της ισότιμο μέλος της ΕΕ. Και γι' αυτό υπεύθυνοι είναι οι κυβερνώντες. Ας ξυπνήσουν επιτέλους και ας μάθουν να χειρίζονται σωστά τις καταστάσεις πριν να είναι πολύ αργά!