Κοινό μέτωπο Γαλλίας και Ιταλίας για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων

Ολάντ:«Προτεραιότητα για την Ε.Ε η δημιουργία θέσεων εργασίας»
«H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους Ευρωπαίους, είναι κάτι που μας αφορά όλους» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Διάσκεψη για την απασχόληση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο.

Ο Ολάντ τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων» και «να ρυθμιστεί καλύτερα η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοσιονομική προσαρμογή αν δεν τύχει στήριξης η ανάπτυξη» και αναφέρθηκε στη μεγάλη χρησιμότητα των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα, για να στηριχθεί η απασχόληση των νέων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφτασε στο συνεδριακό κέντρο του Μιλάνου, όπου φιλοξενείται η Διάσκεψη για την απασχόληση στις 16:30 ώρα Ελλάδας, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από περίπου είκοσι λεπτά.

Στο μεταξύ, η  Γαλλία και η Ιταλία σχεδιάζουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα 5 εκατομμύρια νέους ανέργους, αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα ήθελαν να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο κατά της νεανικής ανεργίας στα 20 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ σήμερα.

Η ανεργία είναι ένα από τα πιο πιεστικά οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης -περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, ή 11,5% του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ των νέων, σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλειά. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αν και παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα χρήματα είναι μία λύση, επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη αργούν πολύ στην απορρόφηση των κονδυλίων αυτών. Από τα 6 δισ. ευρώ που διατίθενται στα κράτη-μέλη «μόλις 1% έχει ζητηθεί» είπε ο Σουλτς. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε από την πλευρά του ότι μόνο η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ειδικά προγράμματα, αποκλειστικά για τηνβ απορρόφηση των κονδυλίων αυτών. 

Ο ιταλός οικονομολόγος Τίτο Μποέρι κάλεσε του ηγέτες να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμα απέτυχε, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν δουλειές για να προσφερθούν στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, λόγω της ύφεσης. 

Πρόκειται για την τρίτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την κρίση απασχόλησης της περιοχής μέσα σε μόλις μήνες, και πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών να ανορθώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Αρκετές χιλιάδες συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το χώρο της Συνόδου, ενώ υπήρξε πρόσκαιρη ένταση με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

tovima.gr