Κάπου εκεί μπαίνει μια τελεία.
Ακούμε κάποιες σκόρπιες κουβέντες ότι η ανάπτυξη θα ΄ρθει όταν «μειωθεί το μεγάααλο δημόσιο», όταν «το δημόσιο γίνει πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο», όταν «έρθουν επενδύσεις», όταν «μειωθεί η φορολογία».
Διαβάζουμε εκατοντάδες άρθρα και αναλύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (ναι, οι δημοσιογράφοι είναι ΚΑΙ οικονομολόγοι) αλλά στο.. τέλος ζούμε μια επαναλαμβανόμενη ιστορία: λίγο πριν την εκπνοή των προθεσμιών που έχουν δώσει οι «θεσμοί» νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, νέα αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Σε ότι αφορά το Δημόσιο, ενώ πολλοί μιλάνε για μεγάααλο Δημόσιο, δεν μας εξηγούν πόσο μεγάλο είναι. Ποιοι είναι οι αριθμοί και ποιοι είναι οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί. Οπότε πίσω από όλο αυτό μάλλον κρύβεται κάποιο σχέδιο για διέγερση φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού.
Οι αριθμοί λένε ότι το Δημόσιο μειώθηκε κατά 300.000 τα χρόνια της κρίσης λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων ενώ οι αποδοχές για όσους παρέμειναν (περί τους 550.000 μαζί με τα σώματα ασφαλείας και το στρατό) έπεσαν τουλάχιστον 40%.
Οι αριθμοί λένε ότι το Δημόσιο μειώθηκε κατά 300.000 τα χρόνια της κρίσης λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων ενώ οι αποδοχές για όσους παρέμειναν (περί τους 550.000 μαζί με τα σώματα ασφαλείας και το στρατό) έπεσαν τουλάχιστον 40%.
Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Ωστόσο η είσοδος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προχωρά, ίσως πιο αργά από το επιθυμητό, αλλά προχωρά. Το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας και τα παραδείγματα είναι πολλά (πιο χαρακτηριστικό η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η διαύγεια)
Ας πάμε τώρα στην ουσία. Τα περίφημα «μεγάλα διεθνή κεφάλαια» ή «funds» που θα φέρουν την ανάπτυξη, θα αυξήσουν την πίτα, θα μειώσουν την φορολογία και άρα θα αυξήσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και προφανώς των συνταξιούχων.
Αναρωτιέμαι. ΓΙΑΤΙ το μεγάλο διεθνές κεφάλαιο να επενδύσει στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα ή στην τελική την...γειτονική Βουλγαρία? Εκεί που η φορολογία είναι πολύ πιο χαμηλή αλλά κυρίως το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλό?
Υπάρχει κανείς σοβαρός που θεωρεί ότι μπορούμε και πρέπει να μπούμε σε διαδικασία ανταγωνισμού με την...Κίνα ή την Βουλγαρία?
Άρα μήπως τελικά πρέπει να ξεχάσουμε τα funds ή το μάνα εξ ουρανού και να δούμε ΕΜΕΙΣ, ΕΔΩ πως και τι μπορούμε να φτιάξουμε ή τι υπηρεσίες μπορούμε να παρέχουμε στηριζόμενοι στις δικές δυνάμεις μας και φυσικά στα ήδη υπάρχοντα επενδυτικά εργαλεία;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου