Το «γλωσσικό» προκαλεί τριβές μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας

Βερολίνο και Άγκυρα "διασταύρωσαν τα ξίφη τους" τη Δευτέρα για το ζήτημα της γλώσσας της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, τη στιγμή που στην γερμανική κοινή γνώμη μαίνεται ο διάλογος για την ενσωμάτωσή της μεγαλύτερης κοινότητας μεταναστών σε ευρωπαϊκή χώρα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτός που "έριξε λάδι στη φωτιά" όταν, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας (σ.σ: οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί εκτιμώνται σε 2,5 εκατομμύρια) στο Ντίσελντορφ, δήλωσε ότι «τα παιδιά μας οφείλουν να μάθουν γερμανικά, αλλά πρέπει να μαθαίνουν πρώτα τουρκικά».

«Ναι στην ενσωμάτωση, όχι στην αφομοίωση» πρόσθεσε με έμφαση ο Ερντογάν.

«Η Γερμανική γλώσσα είναι 'ζήτημα κλειδί' για την ενσωμάτωση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Γερμανία θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μαθαίνουν γερμανικά» απάντησε στον Ερντογάν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι θα πρέπει να δίνεται ίδια έμφαση στην μάθηση τόσο της τουρκικής όσο και της γερμανικής γλώσσας.

Ο Ζάιμπερτ προειδοποίησε ότι η ελλιπής γνώση της γερμανικής γλώσσας θα προκαλέσει την περιθωριοποίηση πολλών τουρκικής καταγωγής Γερμανών.

Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια