Ο κόσμος οδεύει προς μια παραδοσιακή ενεργειακή κρίση;

Όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη θα το αντιληφθούν σύντομα: Οι αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, έχουν ξεπεράσει τα πλαίσια ενός "περιστασιακού προβλήματος τροφοδοσίας" από μια δυο χώρες...

Αυτό που ξεκίνησε στο Ισλαμικό τόξο, έχει όλες τις προδιαγραφές να περάσει στα μελλοντικά βιβλία ιστορίας ως η αρχή της μεγαλύτερη γεωπολιτικής αλλαγής από το 1989 και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ήδη, η Τουρκία έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Λιβύη, θα δώσει βάση στις Αραβικές υποψίες ότι "η Δύση θέλει και πάλι να αρπάξει το πετρέλαιο..."

Έτσι αυτό που ξεκίνησε ως περιστασιακή κρίση ρευστότητας στην αγορά πετρελαίου, πάει, μέρα με τη μέρα, πιο κοντά στο σενάριο μιας κλασσικής, παραδοσιακής ενεργειακής κρίσης λόγω ελλείψεων στη προσφορά. Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία, δηλώνει πως θα καλύψει τις απώλειες από τη Λιβύη με δική της, αυξημένη προσφορά.

Την πιστεύουν όμως όλο και λιγότεροι. Επιπλέον, δεν μπορεί να το διαπιστώσει κανείς. Αντίθετα, υπάρχουν πληροφορίες, ότι το Ριάντ δεν σκοπεύει να κάνει κάτι ουσιαστικό μέχρι τουλάχιστον το βαρέλι να φτάσει τα 120 δολάρια...

Επιπλέον, την ώρα που η Σ. Αραβία προσπαθεί να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας, το χρηματιστήριο της γκρεμίστηκε σήμερα - καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι ΑΚΟΜΗ και το βασίλειο των Σαούντ δεν έχει ανοσία στον ιό της εξέγερσης. Και πείτε ότι η Σαουδική Αραβία "μπαλώνει" κάπως την έλλειψη πετρελαίου λόγω Λιβύης... Η αγορά θα παραμένει κρεμασμένη από μια κλωστή καθώς οι χώρες με προβλήματα πολλαπλασιάζονται, και η πιθανότητες να διακοπεί μια ακόμη ροή πετρελαίου αυξάνει - με ακόμα μικρότερα περιθώρια ελιγμών.

Η ιστορία λέει, ότι τέτοια ράλι, αποσταθεροποιούν με απρόβλεπτο τρόπο την παγκόσμια οικονομία. Όσο πιο μεγάλες οι αυξήσεις, τόσο πιο μεγάλος ο σεισμός. Το κακό είναι ότι έρχεται σε μια περίοδο που γενικότερα ο πληθωρισμός επιστρέφει. Αυτό δείχνουν, σημερινά στοιχεία από την Ευρωζώνη, από την Αμερική και την Κίνα. Τις πρώτες ενδείξεις για τα επιτόκια και την πολιτική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα θα τις πάρουμε την Πέμπτη από την ΕΚΤ.

Στο κοντινό μέλλον η τιμή του πετρελαίου θα αποτελέσει μια βολική ερμηνεία της ακρίβειας.
Θα διαβάζετε όλο και πιο συχνά ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται στις γεωπολιτικές αναταραχές".

Δεν θα έχουν άδικο, αλλά θα ξεχνούν μια παράμετρο: Το φρέσκο χρήμα που έχουν κόψει οι κεντρικές τράπεζες - και δίνει καύσιμο στα ράλι τιμών...

Όσο μας αφορά - ο συνδυασμός εγχώριας λιτότητας και εισαγόμενης ακρίβειας είναι εκρηκτικός. Για αυτό, όσοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορούν να μείνουν στον αυτόματο πιλότο γιατί "σύντομα το παγκόσμιο πρόβλημα θα ξαναβάλει στο περιθώριο το Ελληνικό πρόβλημα", είναι καλό να σκεφτούν την εξής πιθανότητα: Ακριβώς επειδή η παγκόσμια εικόνα σκοτεινιάζει, η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί - για αυτό είναι επείγον η κυβέρνηση να βρει και αν εφαρμόσει λύσεις.


Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια