Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία


Σε υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την Ιαπωνία αναδεικνύεται, μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Φουκουσίμα που καταστράφηκε μετά από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό.

Συγκεκριμένα σε διάστημα μιας ώρας η ραδιενέργεια που εκλύθηκε αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Η έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος) και η αιτία της παραμένει άγνωστη.
Ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νο 1 καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «εξειδικευμένοι πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση.

Με τη μορφή του κατεπείγοντος η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Μετασεισμός που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να κατάρρευση η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα ηλικίας 40 ετών στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, Βορειοανατολικά της χώρας.

Πολλοί εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν και η κρατική τηλεόραση καλεί τους κατοίκους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη», να κλεισθούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Νωρίτερα οι μετρήσεις στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό, είχε μεταδώσει πριν την έκρηξη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να επεκταθεί η ζώνη εκκένωσης στα 10 χιλιόμετρα ωστόσο κυβερνητική ανακοίνωση αποκλείει την ύπαρξη διαρροής.

Είχε προηγηθεί η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.


Εκατοντάδες οι νεκροί

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρότατο σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που διέθεσε στον Τύπο η αστυνομία, οι νεκροί στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπερνούν τους 703. Πάντως ο απολογισμός αυτός θεωρείται αρκετά μετριοπαθής.

Παράλληλα, περίπου 784 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, τονίζεται στον απολογισμό της αστυνομίας που δόθηκε στον Τύπο στις 11.30 (04.30, ώρα Ελλάδος).

Το απόγευμα της Παρασκευής, τοπική ώρα, βρέθηκαν 200 με 300 πτώματα στα παράλια του Σεντάι. Οι σοροί που βρέθηκαν εκεί είχαν παρασυρθεί από τα γιγάντια, άνω των 10μ, κύματα του τσουνάμι που ακολούθησε την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ.

Πηγή:Σκάι.gr

Σχόλια