Η Ρωσία κλείνει τις πόρτες στον Γκαντάφι και στην οικογένειά του!


Στην Λιβύη συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και η κατάσταση στα πεδία των μαχών δείχνει να γυρνάει υπέρ του καθεστώτος Καντάφι. Δεν ισχύει το ίδο όμως στο διπλωματικό πεδίο. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μουαμάρ Καντάφι και η οικογένειά του δεν θα μπορούν πλέον να εισέλθουν στην Ρωσία και αίρεται η δυνατότητα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών της Λιβύης στο ρωσικό έδαφος.
Από την στρατιωτική πλευρά η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες της πόλης της Μπρέγκας ανακατειλημμένη από τις δυνάμεις του Γκαντάφι. Πάνω στην οθόνη εμφανιζότανε η επιγραφή 'εικόνες της Μπρέγκας απελευθερωμένης από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα'.
Εντωμεταξύ οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να ελέγχουν την παραλιακή πόλη. Ενώ ο εκπρόσωπός τους απέρριψε το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του Γκαντάφι να επανακαταλάβουν σύντομα την Βεγγάζη, ζητώντας παρόλα αυτά την ενεργοποίηση του ΟΗΕ, ώστε να βοηθηηούν οι εξγερμένοι.
Το μεταβατικό συμβούλιο που έχει συσταθεί στην Βεγγάζη ζητά μία no-fly zone αλλά απορρίπτει την είσοδο στρατιωτών στο λιβυκό έδαφος. Η Γαλλία και η Βρετανία υποστηρίζουν ένθερμα την σύσταση αυτής της ζώνης αλλά η Ρωσία παρουσιάζεται διστακτική, το ίδιο όπως και η Γερμανία και η Ιταλία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ωστόσο ξεκαθαρίσει την θέση τους.
Τέλος, το κανάλι της Αλ Αζαμπιντίγια κάνει λόγο για σφοδρό βομβαρδισμό στην πόλη.

Σχόλια