Διδακτορικό - εξπρές σε τρεις συνεδρίες

Επιχείρηση διανομής παράνομων διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων φαίνεται να έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια, με σκοπό δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές, υποδιευθυντές σχολείων κ.ά.), να εμφανίζονται με υψηλά μόρια και να παίρνουν θέσεις και τα ανάλογα επιδόματα.
Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα έχουν στηθεί «φάμπρικες» πλαστών τίτλων, οι οποίες έναντι αδρής αμοιβής παρέχουν στους ενδιαφερομένους τίτλους από πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως από βαλκανικές χώρες.
Για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα και τις παρανομίες που διαπράττονται, στελέχη της εκπαίδευσης έχουν ενημερώσει τόσο υπηρεσιακά όσο και προσωπικά την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας της να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, η οποία αποτελεί ντροπή για τον κόσμο της εκπαίδευσης και αδικεί δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι έχουν πραγματικά μοχθήσει, προκειμένου να κατακτήσουν έναν τίτλο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών και δικαιούνται θέσεις στην εκπαίδευση, τις οποίες τελικά καταλαμβάνουν οι επιτήδειοι με τους πλαστούς τίτλους.
Οπως καταγγέλλουν στο «Εθνος» εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι πλαστοί τίτλοι προέρχονται από χώρες όπως οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρο αλλά και Αγγλία.
Μάλιστα σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζουν τέτοιους τίτλους, δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται ούτε και την αγγλική γλώσσα. Επίσης κανείς δεν έχει λάβει εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να κάνει τις σχετικές σπουδές και όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει τα πτυχία τους με την μέθοδο των σπουδών εξ αποστάσεως.
Στο μεταξύ, όμως, το εμπόριο παροχής τίτλων ανθεί, αφού διάφοροι επιτήδειοι παρέχουν στους ενδιαφερομένους μάστερ και διδακτορικά, φυσικά πάντα με το ανάλογο τίμημα, το οποίο συνήθως είναι και αρκετά τσουχτερό. Για τους λόγους αυτούς μάλιστα οι εκπαιδευτικοί προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας να εξετάζονται οι κάτοχοι των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται, ώστε να πιστοποιείται τουλάχιστον η γνώση της ξένης γλώσσας.

Παρέμβαση Διαμαντοπούλου
Για το θέμα ενημερώθηκε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Κουλαιδή, στον οποίο έδωσε εντολή να καλέσει τους καταγγέλλοντες να προσκομίσουν τα στοιχεία
Η Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι εφόσον διαπιστωθούν παρανομίες, το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα, απέναντι σε όσους απέκτησαν πλαστά Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά, αλλά και σε όσους τα έδωσαν.
Ο κ. Κουλαιδής ήδη ετοιμάζει επιστολή και στις επόμενες ώρες θα την αποστείλει στις δύο Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών από τις οποίες θα ζητά προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία.

"Μου πρόσφεραν μεταπτυχιακό με 3 συνεδρίες έναντι 8.000 ευρώ"
Ο κ. Χρήστος Καρανικόλας σήμερα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής, αλλά την περίοδο 2007-2009 ήταν αιρετός στο ΠΥΣΠΕ.
Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος στο «Εθνος», "εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε ένας συνάδελφος και μου είπε ότι με 8.000 μπορώ να πάρω μεταπτυχιακό χωρίς να σπουδάσω σε κάποια χώρα και ότι όλες οι συνεδρίες θα γίνονταν στην Ελλάδα. Δεν δέχτηκα, αλλά δύο συνάδελφοι το έκαναν και πήραν τους σχετικούς τίτλους".
"Και οι δύο όμως, δεν κατέχουν ούτε στοιχειώδεις γνώσεις στα αγγλικά και τώρα είναι προϊστάμενοι Εκπαίδευσης. Μάλιστα είχα καταγγείλει το γεγονός στον περιφερειακό διευθυντή, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποιες κινήσεις. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να πάρει ένα μεταπτυχιακό διάρκειας 2 ετών μόνο με τρεις ωριαίες συνεδρίες στην Ελλάδα; Παρ' όλα αυτά, όμως, όλοι φαίνονται νόμιμοι και ας μην μπορούν να πουν ούτε μια ξένη λέξη. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν αρμόζουν στον κλάδο των εκπαιδευτικών τέτοια φαινόμενα".

Από news247.gr

Σχόλια