Η ηλιθιότητα μπορεί ποτέ να είναι μαγκιά;

Θυμάμαι πόσο είχα ανησυχήσει ένα χειμωνιάτικο πρωινό στον περίφημο Α12, τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει κάθετα την Αυστρία. Είναι από τους δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, καθώς οδηγεί από την Ιταλία προς τη Γερμανία. Τον διασχίζουν χιλιάδες νταλίκες καθημερινά μεταφέροντας προϊόντα από το Νότο (και την Ελλάδα) προς τις αγορές της Ευρώπης. Ο λόγος της ανησυχίας ήταν η πυκνή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων, λόγω ατυχήματος δύο χιλιόμετρα μπροστά.

Θεώρησα περίπου δεδομένο πως μόλις είχε ξεκινήσει μια μεγάλη περιπέτεια. Τελικά ανησύχησα αδίκως, γιατί η ροή της κυκλοφορίας αποκαταστάθηκε μετά από σαράντα πέντε λεπτά, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Μεσολάβησε το πέρασμα –με πολύ μεγάλη ταχύτητα- από τη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης, ενός μικρού κομβόι αυτοκινήτων. Πέρασαν κατά σειρά, σχεδόν το ένα πίσω από το άλλο, δύο γερανοί, ένα ασθενοφόρο, τρία εκχιονιστικά (που ήταν και «αλατιέρες) και δύο περιπολικά της αστυνομίας.

Στο χρονικό διάστημα που ήμασταν ακινητοποιημένοι, όσοι οδηγοί δεν είχαν λάστιχα χιονιού, φόρεσαν καλού κακού στα αυτοκίνητά τους αλυσίδες, καθώς άρχισε σιγά σιγά να «το στρώνει» στο οδόστρωμα. Δύο χιλιόμετρα μετά, στο σημείο που είχε γίνει το τρακάρισμα, δεν υπήρχε ίχνος. Σε χρόνο – ρεκόρ οι γερανοί είχαν αποσύρει τα αυτοκίνητα που είχαν εμπλακεί, ενώ τα εκχιονιστικά πήγαιναν εμπρός, στην κεφαλή του κομβόι, καθαρίζοντας τον δρόμο αφού η ακινητοποίηση των αυτοκινήτων είχε συσσωρεύσει στο οδόστρωμα 2-3 πόντους χιόνι.

Δεν χρειάστηκε ούτε η παρέμβαση του εισαγγελέα, ούτε δηλώσεις υπουργών και κομματικών εκπροσώπων, ούτε καταγγελίες πολιτών για την απουσία του κράτους! Όλοι έκαναν τη δουλειά τους και πρώτοι απ’ όλους οι πολίτες που χρησιμοποιούσαν τον δρόμο. Κανείς δεν διανοήθηκε να κλείσει την ΛΕΑ, όχι γιατί θα του δώσουν κλήση, αλλά γιατί θεωρείται εγκληματική πράξη που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές! Βλέπετε εκεί, σε αντίθεση με τη χώρα μας, κανείς δεν είναι ούτε τόσο μάγκας, ούτε τόσο έξυπνος!

Εννοείται πως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν, οι αλατιέρες πηγαινοέρχονται. Το ίδιο και τα εκχιονιστικά μόλις πέσουν οι πρώτες νιφάδες. Οι δε οδηγοί, αν δεν έχουν λάστιχα χιονιού, βάζουν αλυσίδες στο πρώτο πάρκινγκ, πριν αρχίσουν να γλιστράνε στο δρόμο.

Οι εικόνες στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας τη Δευτέρα το βράδυ, προκαλούν κλαυσίγελο! Αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες ακινητοποιημένα στη μέση του δρόμου, νταλίκες χωρίς αλυσίδες διπλωμένες, οι ΛΕΑ κλειστές και τα εκχιονιστικά ακινητοποιημένα.

Δεν γνωρίζω τις ευθύνες της εταιρείας που διαχειρίζεται τον δρόμο. Ενδεχομένως να είναι μεγάλες, αν δεν είχε ρίξει εγκαίρως αλάτι. Όμως γνωρίζω πως αρκεί μόλις ένας ηλίθιος, για να γίνει ανάσχεση της κυκλοφορίας χιλιόμετρα πίσω και οι συνθήκες στο απάτητο κομμάτι του δρόμου να γίνουν χειρότερες. Αν, μάλιστα, δεν είναι ένας αλλά πολλές εκατοντάδες, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Όπως το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας.

του Τάκη Σπηλιόπουλου στην aixmi.gr

Σχόλια