Η ψυχραιμία και ο φόβος των Ιαπώνων!

Έχει εντυπωθεί στα μάτια των δυτικών ότι οι κάτοικοι του ανατέλλοντος ηλίου είναι εξαιρετικά ψύχραιμοι όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετικη και η απόσταση σε αυτό που δείχνουν οι απόγονοι των Σαμουράι και σε αυτό που αισθάνονται είναι πραγματικά μεγάλη.
Για να το κατανοήσουμε αυτό θα πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στην 1 Σεπτέμβρη του 1923 οπότε και συνέβη η πρώτη πραγματική καταστροφή της πόλης του Τόκιο. Η πόλη γονάτισε με περισσότερα από 100,000 θύματα όταν έλαβε χώρα ένας σεισμός έντασης 7,9 της κλίμακας Richter (πολύ ασθενέστερος δηλ. από τον τωρινό) που όμως διήρκεσε σχεδόν 10 λεπτά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενας τυφώνας με το επίκεντρο στα κοντινά νησιά Ιζου Οσιμα, το τσουνάμι που ακολούθησε και η φωτιά που δεν έσβηνε άφησε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κατοίκους άστεγους. Ακόμα και ο μεγάλος Βούδας του Καμακούρα, βάρους 93 τόνων, μετατοπίστηκε από την θέση του. Μόνο οι αμερικάνικοι βομβαρδισμοί στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 προξένησαν συγκρίσιμες ζημιές. Μετά από όλα αυτά γίνεται κατανοητό γιατί το Τόκιο είναι μια καινούργια πόλη.
Οι Γιαπωνέζοι λοιπόν φοβούνται, όπως φοβόμαστε όλοι μας μπροστά στο δέος που προκαλεί η δύναμη τέτοιων φυσικών φαινομένων. Ο φόβος αυτός όμως κρύβεται πίσω από τις εικόνες συντεταγμένης αντίδρασης κάθε φορά που σημειώνεται ένα γεγονός. Διότι οι Ιάπωνες είναι καλά εκπαιδευμένοι και οι ασκήσεις αντίδρασης αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Ασκήσεις που θα έπρεπε να πραγματοποιούνται σε κάθε σεισμογενή χώρα, όπως π.χ. στην Ελλάδα.
Άκουγα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι της Ιαπωνίας ότι θα πρέπει να εξετάσουν που έκαναν λάθος και επέτρεψαν να συμβεί μια τόσο μεγάλη κατάστροφή. Αντίδραση απολύτως φυσιολογική για ένα λαό που ψάχνει τα αίτια και αναζητά τις λύσεις. Οι Ιάπωνες θα ξαναχτίσουν την χώρα τους, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι' αυτό. Έχουν μάθει να ζουν με τον φόβο, αλλά όχι μοιρολατρικά περιμένοντας το μοιραίο. Χτίζουν το αύριο μέρα με την μέρα καθιστώντας το καλλίτερο και ασφαλέστερο.

Του mitsosms

Σχόλια