Πορτογαλικό σύνδρομο

Στην Πορτογαλία το συγγενές προς τη Νέα Δημοκρατία κεντροδεξιό κόμμα καταψήφισε τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του σοσιαλ- φιλελεύθερου Σώκρατες και ωθεί τη χώρα στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης, η ένταξη στον οποίο προφανώς θα απαιτήσει ακόμη πιο περιοριστικά οικονομικά μέτρα.
Ο ίδιος μάλιστα υπόσχεται άλλα μέτρα, χωρίς απαραιτήτως να διευκρινίζει ποιά μπορεί να είναι αυτά.
Ωστόσο η χώρα βυθίστηκε από χθες σε πολιτική κρίση και αντιμετωπίζει από την πρώτη ώρα τις συνέπειές της. Οι οίκοι αξιολόγησης, άλλο που δεν ήθελαν. Θεώρησαν ότι επιβεβαιώθηκε η προφητεία τους και έσπευσαν να υποβαθμίσουν και πάλι την πορτογαλική οικονομία, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού για την ίδια και τις τράπεζές της να εκτιναχθούν στα ύψη.
Το πιθανότερο είναι ότι
όσο η χώρα θα ζει την πολιτική κρίση της η οικονομική θέση της θα επιδεινώνεται, η ανταγωνιστικότητά της θα διαβρώνεται και στο τέλος θα χρειασθεί να λάβει ακόμη σκληρά μέτρα προκειμένου να χειρισθεί μια δυσκολότερη κατάσταση απ' αυτή που αντιμετώπιζε πρόσφατα, όταν ετέθη το δίλημμα στο Κοινοβούλιο.
Με βεβαιότητα κάθε αναστολή και αναβολή κοστίζει περισσότερο. Η παρούσα πορτογαλική περιπλοκή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αδυναμίας της χώρας να κατανοήσει το πρόβλημα και να προβλέψει στοιχειωδώς τις εξελίξεις.
Αντίστοιχο πρόβλημα αναστολών και αναβολών έζησε και η χώρα μας στο πρόσφατο παρελθόν και το πλήρωσε ο ελληνικός λαός πανάκριβα.
Το κακό είναι ότι το πορτογαλικό σύνδρομο μας απειλεί ακόμη μια φορά. Η χώρα μας απέχει ένα βήμα από την πολιτική περιπλοκή. Η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα δεν είναι η καλύτερη. Και στα άλλα κόμματα, ιδιαιτέρως στη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει κατανόηση των συνθηκών, ούτε βεβαίως των συνεπειών μιας πιθανής αναστολής και αναβολής των προσπαθειών διάσωσης της οικονομίας.
Οι περιστάσεις απαιτούν άλλη συμπεριφορά και προπάντων κλειστά αυτιά στις σειρήνες του λαικισμού.
Οι συνέπειες από την όποια ανακοπή του προγράμματος διάσωσης θα είναι απολύτως καταστροφικές για την ελληνική οικονομία.
Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά κανείς δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν γνώριζε ή δεν ήξερε αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν και οφείλουν να στηρίξουν την αναληφθείσα προσπάθεια διάσωσης.
Οι πολιτικές διαφορές και τα παιγνίδια εξουσίας μπορούν να περιμένουν. Και τέλος πάντων ουδένα ενδιαφέρουν.
Ας το γνωρίζουν κι αυτό όσοι τρελαίνονται με την εξουσία. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά κοπιαστική και απόλυτα ψυχοφθόρος...


του Αν. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ

Σχόλια