"Παύση πυρός" προτείνει ο Καντάφι ενώ προελαύνει προς τη Βεγγάζη

Ο συνταγματάρχης Καντάφι αποφάσισε να προχωρήσει σε παύση πυρός, δίνοντας την ευκαιρία στους αντικαθεστωτικούς να παραδοθούν, την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να βρίσκονται 160 χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Jana, ο λιβυκός στρατός ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από την Κυριακή, για να δώσει τη δυνατότητα στους αντικαθεστωτικούς να παραδοθούν, ενώ σε όσους το κάνουν θα δοθεί αμνηστία.

«Η προσωρινή γενική επιτροπή (υπουργείο) άμυνας αποφάσισε να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να τους δώσει την ευκαιρία να παραδώσουν τα όπλα τους και ωφεληθούν από γενική αμνηστία», ανέφερε το Jana.

Εξάλλου, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν τον πλήρη έλεγχο της Mistrata, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντικαθεστωτικών. «Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της πόλης Mistrata. Αυτή τη στιγμή γίνεται «εκκαθάριση» της πόλης από τις συμμορίες των τρομοκρατών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του προχωρούν σε μία «καθοριστική μάχη» για την ανακατάληψη της πόλης Mistrata, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. «Η μάχη ξεκινά σήμερα στη Mistrata και αύριο, θα είναι η καθοριστική μάχη», τόνισε ο Καντάφι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η Mistrata έχει πληθυσμό 500 χιλιάδων και βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

«Από σήμερα το βράδυ, θα σας ζητηθεί να πάρετε τα όπλα και αύριο θα λάβετε μέρος στη μάχη», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε ομάδα νέων από τη Mistrata. Ο Καντάφι κάλεσε τον κόσμο να μην αφήσει την πόλη «στα χέρια μερικών τρελών».

Συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ

Προς τη λύση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη φέρεται να προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δυο διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα στις 00.00 ώρα Ελλάδος για «no-fly zone» στη χώρα.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια