Το συσσωρευμένο λίπος, μια ανάλυση

Ο Πάγκαλος πρόσφατα δήλωσε ότι "Υπάρχει λίπος απέραντο στην αγορά. Όσα καταστήματα κλείνουν, άλλα τόσα ανοίγουν. Η αναδιάρθρωση είναι τεράστια στον εμπορικό τομέα". Πολλοί αντέδρασαν, όμως η πραγματικότητα είναι κάπως έτσι όπως την περιγράφει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Αν δεν υπήρχε, τότε οι τιμές δεν θα διατηρούνταν τόσο ψηλά στην αγορά. Κάποιοι αγοράζουν και κάποιοι άλλοι έχουν απόθεμα για να συντηρούν τα καταστήματά τους ακόμα και με πεσμένη ζήτηση. Εντάξει, υπάρχει κάποιος περιορισμός. Σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται το μικρό μέγεθός του δεδομένη της 6,6% ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Εχθές χρειάστηκε να ταξιδέψω στα Χανιά και έψαξα να βρω εισιτήριο. Μου ζήτησαν 250€, ναι καλά ακούσατε. 250€ πήγαινε έλα την στιγμή που προ κρίσης ταξίδεψα στο Μόναχο πήγαινε έλα με 210€. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: θα διατηρούσε μία αεροπορική εταιρία εκεί τις τιμές της αν δεν υπήρχε αγοραστικό κοινό; Δεν νομίζω, αφού πώληση ακόμα και με χασούρα είναι πιο επικερδής από την μη πώληση. Βλέπετε λοιπόν ότι τελικά οι αριθμοί, όταν δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα, δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα. Και όταν μιλάω για "δεδομένα" αναφέρομαι στην φοροδιαφυγή, τα "μαύρα" δηλαδή.
Και τα παραπάνω δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν δυνατότητα απόκρυψης και σηκώνουν το ασύμμετρο βάρος της εξυγίανσης. Έτσι είναι. Συνυπάρχουν και οι δύο πραγματικότητες. Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να κάνει κάτι για την αντιμετώπιση της πρώτης πραγματικότητας ώστε να βελτιώσει στην συνέχεια και την δεύτερη πραγματικότητα που συνιστά απαράδεκτη αδικία.

Του mitsosms

Σχόλια