Τρισέ: ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χώρες με υψηλό χρέος


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον αυτές εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους.

«Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε προδημοσίευση της συνέντευξης που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού, δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό, η διατύπωση ωστόσο παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης, πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή, σημείωσε ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.

«Αν και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχουμε στη σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια