Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας με κόκκινα φρούτα!

Τα φρούτα με έντονο κόκκινο ή μωβ χρώμα, όπως το βατόμουρο, το κεράσι, η φράουλα, το κόκκινο σταφύλι, το δαμάσκηνο και το σύκο, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν αποτελεσματικά τα κύτταρα ενάντια στο οξειδωτικό στρες.

Τα κυριότερα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κόκκινα φρούτα ονομάζονται φλαβονοειδή, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόλες και οι φλαβονόλες, ενώ την αντιοξειδωτική ικανότητα των κόκκινων φρούτων έρχεται να ενισχύσει και η βιταμίνη C που περιέχεται σε αυτά.

Όσον αφορά στο κόκκινο σταφύλι πιο συγκεκριμένα, το οποίο περιέχει μεγάλη ποικιλία φλαβονοειδών, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κερκετίνη και ρεσβερατρόλη, δύο αντιοξειδωτικά στοιχεία με αποδεδειγμένα ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ο χυμός κόκκινο σταφύλι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των χυμών με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Επωφεληθείτε λοιπόν από τη θρεπτική σύσταση των κόκκινων φρούτων, προσλαμβάνοντας μαζί με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς και φυτικές ίνες.

Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

Σχόλια