Το jet-lag της αλλαγής της ώρας και το ενεργειακό κέρδος!

Σήμερα γυρίσαμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά. Χάσαμε έτσι μία ώρα ύπνου και σε αντάλλαγμα κερδίσαμε μία ώρα περισσότερη με φως. Μια αλλαγή, που ισοδυναμεί με ένα μικρό jet-lag, στο οποίο ο οργανισμός μας θα αντιδράσει με αϋπνία, κούραση και εκνευρισμό πριν να μπορέσει να προσαρμοστεί στον φυσιολογικό ρυθμό ύπνου-ξύπνιου. Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της λεπτής αλλαγής είναι οι εξής:
  • Η επιπλέον ώρα φωτός που έχουμε καθυστερεί την φάση του ύπνου, η οποία συνδέεται με την παραγωγή μελατονίνης κατά την διάρκεια του σκότους. Από αυτό προκύπτει ο κίνδυνος της αϋπνίας. Την νύχτα που πραγματοποιείται η αλλαγή ώρας είναι καλό να πάμε πιο νωρίς στο κρεββάτι όπως επίσης καλό είναι τα γεύματα μας να γίνουν πιο νωρίς απ' ότι συνήθως.
  • Είναι καλό να διατηρηθεί αμετάβλητη η ώρα αφύπνισης το πρωί, ώστε να μην διακοπεί η κανονικότητα του κύκλου ύπνου-ξύπνιου.
Το ενεργειακό κέρδος από την αλλαγή της ώρα μπορεί να φθάσει στους 7 μήνες στο εκπληκτικό ποσό των 643 εκ. kWh, οι οποίες αντιστοιχούν σε 93 εκ. €.

Σχόλια