Η Ιαπωνία ενισχύει τις προσπάθειες για να αποφύγει μία πυρηνική καταστροφή (ανανεωμένο)

Η Ιαπωνία ενισχύει τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, το οποίο επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την περασμένη Παρασκευή.
Αρκετές ώρες μετά ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κατάσταση έβαινε επιδεινούμενη εξαιτίας των μετρήσεων της ραδιενέργειας στην περιοχή.
Ελικόπτερα Chinook ξεκίνησαν αυτή την Πέμπτη τις ρίψεις τόνων νερού στους αντιδραστήρες σε μια προσπάθειας αποτροπής της τήξης των ράβδων καυσίμου.
Τα ελικόπτερα έριξαν τέσσερα φορτία πριν να αποσυρθούν ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία.
Ο ειδικός απεσταλμένος του BBC στην Ιαπωνία, Chris Hogg, προειδοποίησε ότι αν και τα ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες νερού εντούτοις είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς εάν οι ρίψεις έλαβαν χώρα ακριβώς πάνω από τους αντιδραστήρες που έχουν πληγεί δεδομένου των ισχυρών ανέμων στην περιοχή.
Δεδομένου αυτού του γεγονότος, οι αρχές εξετάζουν την χρήση βαρελιών νερού.
Από την άλλη ένας εκπρόσωπος της εταιρίας που χειρίζεται τον αντιδραστήρα δήλωσε ότι ανέμεναν την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρισμού αυτή την Πέμπτη ώστε να θέσουν ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης.

Αγώνας κόντρα στον χρόνο

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι επιτακτικό να αποτραπεί η θέρμανση των εγκαταστάσεων ώστε να αποτραπει μία γενικευμένη τύξη του πυρήνα των αντιδραστήρων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει εκπομπή ραδιενέργειας και σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό.

Ειδικοί στις ΗΠΑ εξέφρασαν την Τετάρτη την ανησυχία τους για την κατάσταση της πυρηνικής εγκατάστασης.

Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, Gregory Jackzo, εκτίμησε ότι όλο το νερό της δεξαμενής ψύξης του αντιδραστήρα 4 έχει εξατμιστεί με αποτέλεσμα την έκθεση των ράβδων καυσίμου.

'Πιστεύουμε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την δυνατότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων', δήλωσε στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ κατά την διάρκεια συνέντευξης.

Ο Jazko επιβεβαίωσε ότι η ραδιενέργεια γύρω από το ιαπωνικό πυρηνικό κεντρό μπορεί να συνιστά μια θανατηφόρα δόση για τους δεκάδες πυροσβέστες που επιχειρούν να αποτρέψουν μία πυρηνική καταστροφή.

Για τον Γραμματέα Ενέργειας των ΗΠΑ, Steven Chu, η κατάσταση στην Fukushima δείχνει ήδη πιο σοβαρή από εκείνη που βίωσε η χώρα του το 1979 όταν έλιωσε μερικώς ο πυρήνας του πυρηνικού αντιδραστήρα του Three Mile Island στην Πενσιλβάνια.

Από την μεριά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε από την Ιαπωνία πληροφορίες όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Τρεις αντιδραστήρες με ζημιές

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδωσε επίσης ανησυχητικές πληροφορίες προς επιβεβαέωσε των εικασιών ότι έχουν πληγεί οι αντιδραστήρες 1,2 και 3 του κέντρου της Fukushima.

Ο Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής, Yukiya Amano, δήλωσε ότι 'η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή', παρόλο που αναγνώρισε ότι αγνοεί το ποια είναι ακριβώς η κατάσταση στο εσωτερικό των αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με τον Amano, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα ταξιδέψει από την Βιένη στο Τόκιο για να συλλέξει πληροφορίες από πρώτο χέρι, οι πυρήνες θα μπορούσαν να είναι εως και δύο μέτρα ακάλυπτοι.

Παρόλο που ο υπεύθυνος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πίεση εξακολουθεί να είναι σε φυσιολογικά όρια, το οποίο σημαίνει ότι οι αντιδραστήρες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό άθικτοι, εντούτοις άλλες πηγές στην Ιαπωνία επιβεβαιώνουν ότι η ποσότητα του υγρού έχει μειωθεί τις τελευταίες ώρες και ότι έχει αυξηθεί η πίεση.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι αυξάνει το ρίσκο να προκληθεί η τήξη του πυρήνα με αποτέλεσμα την υψηλή εκπομπή ραδιενέργειας.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των ιαπωνικών αρχών, ο Amano απάντησε: 'Είναι δύσκολο να πει κανείς'.

Δεν φαίνεται να είναι σε συμφωνία ό Επίτροπος Ενέργειας, Gunther Oettinger, ο οποίος από τις Βρυξέλες δήλωσε ότι το κέντρο της Fukushima είναι ήδη "εκτός ελέγχου".

Για τον γερμανο πολιτικό είναι αυξημένο το ρίσκο μίας νέας "πυρηνικής καταστροφής υψηλού κινδύνου για τους κατοίκους". "Στις επόμενες ώρες μπορεί να έχουμε καταστροφικά γεγονότα που μπορεί να συνιστούν απειλή για τις ζωές των Ιαπώνων", είπε.

Στην ίδια γραμμή εκφράστηκε τη Υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Nathalie Kosciusko-Morizet, για την οποία "το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι πιθανό και επίσης δυνατό".

Έλλειψη πληροφόρησης

Μεταξύ των πληγέντων από τον σεισμό των 9 Ριχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε μεγαλώνει η καχυποψία ότι δεν λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από την Tepco.

"Δεν τους εμπιστευόμαστε. Θέλουν να παραμείνουμε ψύχραιμοι για να μπορέσουν να αποκρύψουν την αλήθεια. Φοβόμαστε", είπε στο BBC μία νεαρή μητέρα στο Τόκιο.

Αυτή η ανησυχία έχει φτάσει στο απώτερο σημείο. Ο γραμματέας Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε στο Κονγκρέσο ότι οι διασώστες των ΗΠΑ που θα αναπτυχθούν στην Ιαπωνία υπολογίζουν μόνο στις δικές τους ομάδες μέτρησης της ραδιενέργειας.

"Όχι μόνο για να βοηθήσουν την εταιρία ηλεκτρισμού και την κυβέρνηση, αλλά και για μπορούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει πραγματικά", δήλωσε ο Steven Chu.

Το Γιεν σε άνοδο

Εκτός των άλλων, το ιαπωνικό νόμισμα (γιεν) έφτασε αυτή την Τετάρτη το μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 16 χρόνων, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρόλο που αναμένοταν ότι το γιεν θα υποτιμούνταν εξαιτίας της κρίσης, συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Ο ειδικός σε οικονομικά θέματα του BBC, Marcelo Justo, εξήγησε ότι η άνοδος του Γιεν οφείλεται στην προσδοκία ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ιαπωνία είναι υποχρεωμένες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των ασφαλιστηρίων τους.

"Αυτό σημαίνει ανταλλαγή άλλων νομισμάτων με γιεν, γεγονός που θα αύξανε την ζήτησή του και την αξία του", προσέθεσε ο Justo.

Το πρόβλημα για τους γιαπωνέζους είναι ότι, με ένα νόμισμα υπερεκτιμημένο, μεσοπρόθεσμα θα είναι πιο δύσκολο να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές, παρόλο που θα πληρώσουν πιο φθηνά την ανοικοδόμηση.

Πηγή: BBC Mundo


Δείτε εδώ βίντεο από κάμερα που βρισκότανε πάνω σε ένα από τα ελικόπτερα που έκανε τις ρίψεις νερού!

Σχόλια