Έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους

Παρακολούθησα προχθές το βράδυ μια τηλεοπτική συζήτηση και η τύχη το έφερε να πέσω στο σημείο που ο χειμαρρώδης Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμιζε στα άλλα μέλη του «πάνελ» και στο τηλεοπτικό κοινό το φοβερό και τρομερό έγκλημα της κυβέρνησης Παπανδρέου να μην υιοθετήσει τις προτάσεις του Σαμαρά για την έξοδο από την ύφεση και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Υπέθεσα ότι, έχοντας παραδώσει σε άλλον τα καθήκοντα του υπεύθυνου ενημέρωσης του κόμματος, θ' απέφευγε αυτή τη φορά να επικαλεστεί τη γνωστή αναπτυξιακή σαχλαμάρα για τόνωση της οικοδομής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να δουλέψουν μερικές δεκάδες επαγγέλματα και έτσι να ξαναπάρει μπροστά η «μηχανή». Δυστυχώς με διέψευσε και με τη στάση του μου έδωσε να καταλάβω πόσο τραγικό είναι το αδιέξοδο του όποιου «νεοδημοκράτη» επιχειρήσει να πει κάτι ουσιαστικότερο από τους γνωστούς αφορισμούς σε βάρος του μνημονίου, της κυβέρνησης, του Παπακωνσταντίνου και του Παπανδρέου.
Αλλά μου έδωσαν και μια άλλη ευκαιρία τα όσα περί οικοδομής είπε ο Παναγιωτόπουλος. Επαναβεβαίωσαν την άποψή μου πως δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που γενικολογούν και αερολογούν μόλις βρεθούν μπροστά σε κάμερα, αλλά το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα έχουν και οι δημοσιογράφοι που διευθύνουν ή μετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις. Έχοντας έτοιμο το «ποιηματάκι» τους πηγαίνουν στο στούντιο οι πολιτικοί, έχοντας προετοιμασμένες τις ατάκες και τις παρεμβάσεις τους πηγαίνουν οι δημοσιογράφοι. Και το αποτέλεσμα; Ο ένας μιλάει χωρίς ν' ακούει τον άλλο.
Προ ημερών θύμιζα πως μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκάλυψε ότι οι δημοσιογράφοι υστερούμε σε αξιοπιστία ακόμη και σε σχέση με τους πολιτικούς. Κι επειδή καλώς ή κακώς η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων μας αξιολογεί έχοντας ως κριτήριο τον τηλεοπτικό δημοσιογράφο, ας κοιτάξουν ν' αναθεωρήσουν την πρακτική τους. Τα κηρύγματα από καθέδρας δεν είναι δημοσιογραφική δουλειά. Και δυστυχώς έχουμε χορτάσει από τέτοια. Ο δημοσιογράφος είναι για ν' αποκαλύπτει και να επισημαίνει στοιχεία και γεγονότα και όχι για να υποδύεται την αυθεντία περί τα διεθνή και τα οικονομικά, όταν μάλιστα η ενασχόλησή του μ' αυτά είναι ευκαιριακή και πολιτικά ή ιδεολογικά επηρεασμένη.
Και πολύ περισσότερο δεν είναι δουλειά του να κουνάει το δάχτυλο. Σε κανέναν.


Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Σχόλια