Θέλουµε ή δεν θέλουµε;

Δυό ΝΕΑΡΌΙ «µπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» δολοφονήθηκαν προχθές κυνηγώντας κακοποιούς που είχαν ληστέψει ένα περίπτερο. Το ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΌ είναι αφιερωµένο σε εκείνους τους διαδηλωτές της προηγούµενης ή της επόµενης διαδήλωσης, οι οποίοι αφού τους βρίσουν δεν θα καταφέρουν είτε να τους κάψουν µε καµιά µολότοφ είτε να τους στείλουν στο νοσοκοµείο από καµιά πέτρα ή ροπαλιά στο κεφάλι.

ΘΑ ΜΠΌΡΌΥΝ αυτοί οι διαδηλωτές να είναι εφεξής ήσυχοι: αν οι «µπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» γλιτώσουν από τα χέρια τους, κάπου θα τους πετύχει κάποιο Καλάσνικοφ. Καλά να πάθουν!

ΔΙΌΤΙ ό ΑΓΕΡΩΧΌΣ και ανυπότακτος Ελληνας έχει.. παλαιόθεν επιλέξει µε ποιους είναι. «Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια, µπάτσοι κ.λπ.». Και ο Έλληνας είναι µε τους µάγκες.

όσο, ΒΕΒΑΙΩΣ, δεν µπλέκεται ο ίδιος. Όταν µπλεχτεί αρχίζει να φωνάζει ότι «πάει, δεν υπάρχει Αστυνομία» και «διαλύθηκε ο τόπος». ΘΥΜΑΜΑΙ ακόµη το εξής περιστατικό. Ήταν µια Δευτέρα, εκείνες τις τραγικές µέρες του Δεκεµβρίου 2008. Φίλος µου, έµπορος και καταστηµατάρχης της περιοχής Κολωνακίου, µου ανακοίνωσε υπερήφανα ότι το πρωί είχε µετάσχει στη µεγάλη διαδήλωση εναντίον των «µπάτσων, γουρουνιών, δολοφόνων».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, είχε συνοδεύσει στη διαδήλωση τον µαθητή κανακάρη του, ο οποίος ήθελε να εκφράσει την οργή του για το σύστηµα, αλλά (όπως του είπε και η σύζυγος...) «δεν µπορεί το παιδί να τρέχει µόνο του σε διαδηλώσεις».

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ της Δευτέρας, καίγεται η Αθήνα. Και ενώ κάνω εκποµπή στην τηλεόραση, το κινητό µου δέχεται απεγνωσµένες αλλεπάλληλες κλήσεις από τον φίλο µου. Σε κάποιο διαφηµιστικό διάλειµµα του τηλεφωνώ:

- ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
- ΧΑΌΣ, Μόυ ΛΕΕΙ. Φοβάµαι ότι θα µου κάψουν το µαγαζί. Ξέρεις κανέναν στην Αστυνοµία, να µου στείλει κανέναν άνθρωπο; Του ΕΚΛΕΙΣΑ το τηλέφωνο κατάµουτρα. Το πρωί διαδήλωνε µε τον κανακάρη του εναντίον των «µπάτσων που είναι γουρούνια και δολοφόνοι», αλλά το βράδυ που θα του έκαιγαν το µαγαζί έψαχνε κανέναν «µπάτσο» κι ας είναι «και γουρούνι και δολοφόνος»!

ΝΌΜΙΖΩ ότι το περιστατικό δεν είναιµεµονωµένο. Και ότι αυτή η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζει γενικότερα την ελληνική κοινωνία.

ΘΕΛΌΥΜΕ ΝΌΜΌΥΣ; Θέλουµε κράτος δικαίου; Θέλουµε αστυνόµευση; Θέλουµε δηµόσια τάξη; Θέλουµε ή δεν θέλουµε «µπάτσους»; ΑΝ ΘΕΛΌΥΜΕ, θα έχουµε. Αλλά θα έχουµε παντού: και στους δρόµους, και στις γειτονιές, και στις διαδηλώσεις, και στις εκδηλώσεις, και στα γήπεδα.

ΔΕΝ ΘΕΛΌΥΜΕ, δεν θα έχουµε. Και ο καθένας µας θα µπορεί να αρπάξει µια µολότοφ ή ένα Καλάσνικοφ για να επιβάλει τον νόµο και την τάξη που γουστάρει.

ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΌΥΜΕ, λοιπόν. Οταν όµως διαλέξουµε, ό,τι διαλέξουµε, παράπονα δεν χωρούν. Ούτε βρισιές.


Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

  1. Έλα ντε; Η αστυνομία γίνεται στόχος στις διαδηλώσεις αλλά όταν έχουμε πρόβλημα την καλούμε. Πάντως η ομάδα ΔΙΑΣ έκανε μεγάλη διαφορά στην καθημερινή εγκληματικότητα. Άσε που ενίσχυσε και το αίσθημα της ασφάλειας. Τους βλέπεις παντού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους συναντήσεις έστω μία φορά κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου