Έρχονται οι Ρώσοι!

Αυξημένες είναι οι προσδοκίες για την έλευση Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι προκρατήσεις καταγράφουν μέχρι στιγμής μια αύξηση πάνω από 20%. Οι ξενοδόχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παραπάνω εξέλιξη, ενώ αναμένουν ο αριθμός των τουριστών από την Ρωσία να εκτοξευθεί όταν και αν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της χώρας, όπως προανήγγειλε προ ημερών ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Η πρώτη ανταπόκριση του ξενοδοχειακού κόσμου στην εξαγγελία περί κατάργησης της βίζας για τους πολίτες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία ήταν ιδιαίτερα θετική. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης στη Μόσχα την Παρασκευή, είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα συναντηθούν στη Ρόδο οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ, με τη συμμετοχή των ομολόγων τους από τις τρεις παραπάνω χώρες.

Εκεί θα συζητηθεί η πρόταση κατάργησης των θεωρήσεων για τους πολίτες των χωρών αυτών, κάτι που έχει ήδη εισηγηθεί η Ελλάδα και έχει γίνει σε πρώτη φάση δεκτό τόσο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Τουρισμού όσο και από τον προεδρεύοντα Ούγγρο υπουργό Τουρισμού.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων κρατάνε μικρό καλάθι για την εν λόγω πρόταση, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει μέσα στο 2011 και να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα στον ελληνικό τουρισμό. «Η κατάργηση της βίζας για τις συγκεκριμένες χώρες θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τουρισμό, ωστόσο δεν είναι στο χέρι των υπουργών Τουρισμού να αποφασίσουν κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ανδρέας Ανδρεάδης.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι η οριστικοποίηση μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί τη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ και τοποθετείται σε ορίζοντα πενταετίας. «Καλό είναι να μπουν τα θεμέλια για το μέλλον, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθεί άμεσα απόφαση στη φετινή συνάντηση των υπουργών Τουρισμού. Η κατάργηση της βίζας αποτελεί ζήτημα που δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά σημαντικότερα θέματα όπως την ασφάλεια των χωρών και τη λαθρομετανάστευση», αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην προσέλκυση τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες, δηλώνει ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα θετικά την κίνηση από την Ρωσία, η οποία είναι ήδη – όπως αναφέρει – αυξημένη κατά περίπου 20% από πέρσι, ενώ δεν αναμένει ιδιαίτερη μεταβολή από την Κίνα και την Ινδία, από όπου η κίνηση είναι χαμηλή.

Σχετικά με το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός της χώρας μας από τις εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, τονίζει πως δεν αναμένεται κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στην τουριστική κίνηση.

Τέλος, εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος για την πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αναφέροντας πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων κατά περίπου 10%, συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Πηγή: Voria.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου