Το χαµένο ραντεβού του Αλέξη

Ιστορικά, η ελληνική αριστερά ως φορέας ιδεολογίας και πολιτικών απόψεων συνιστούσε διέξοδο για τους πολίτες,αλλά µετά το τέλος του παγκόσµιου διπολισµού, δεν είναι ίδια τα συµφραζόµενα. Η αριστερά µπορεί να ήξερε τις απαντήσεις, αλλά της άλλαξαν τις ερωτήσεις. Για να είναι πλέον πόλος ευρείας λαϊκής συσπείρωσης, πρέπει να δώσει άλλες απαντήσεις σε άλλες ερωτήσεις,αλλά πάντα πρέπει να απευθύνεται στο σύνολο των εργαζοµένων για να δικαιώσει τον ρόλο της ανατρεπτικής δύναµης στο πεδίο των ιδεών και των προτάσεων για την οργάνωση της κοινωνίας.
Tο είχε κάνει στη δεκαετία του 1970 ο Ανδρέας Παπανδρέου εξοπλίζοντας το ΠΑΣΟΚ µε θεωρητικά εργαλεία που του επέτρεπαν να διευρύνει την ακτινοβολία του σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσµα.

Σήµερα υπάρχουν συνθήκες για να επαναληφθεί µε άλλους όρους το ίδιο εγχείρηµα; Υπάρχουν, αλλά όποιος ποντάρει στην υπάρχουσα αριστερά θα χάσει το στοίχηµα. Το ΚΚΕ δείχνει ικανοποιηµένο µε την σταθεροποίηση της επιρροής του σε επίπεδο που του επιτρέπει να υπάρχει, διατηρώντας την κοσµοθεωρία του. Μένει ο πολιτικός φορέας ο οποίος κινείται στον χώρο που προέκυψε από τη διάσπαση του ΚΚΕ. ∆ηλαδή ο Συνασπισµός.

Με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του, θα µπορούσε να εξελιχθεί σε φορέα γόνιµου εµπλουτισµού της πολιτικής ζωής µε τις ιδέες και τους οραµατισµούς της σύγχρονης αριστεράς και να εδραιώσει τον ρόλο του.

Νέος άνθρωπος, µε αριστερή κουλτούρα και καλή σκηνική παρουσία, έχει όλες τις προϋποθέσεις µε µετακινήσει το κόµµα του στο κέντρο των εξελίξεων. Για κάποιον ακατανόητο λόγο, συµβαίνει το αντίθετο. Μπλοκαρισµένος στις ισορροπίες του ανισόρροπου σχήµατος που συναποτελεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει διαρκώς στη γωνία του πολιτικού φάσµατος. αντί να µιλήσει στο µεγάλο ακροατήριο της αριστεράς, ψιθυρίζει στις αιρέσεις της. ταυτίζεται µε περιφερειακές ή ακόµη και περιθωριακές, δράσεις και στενεύει το µέτωπο της παρουσίας του στα πράγµατα. ο Αλέξης επιστρέφει ανεκτέλεστη την πρόσκληση που του έστειλε πριν από δυο χρόνια η κοινωνία για να την συναντήσει. οι πολίτες που ελκύονται ακόµη από τις ιδέες της αριστεράς αισθάνονται όπως έγραφε ο αµερικανός συνθέτης Χάρολντ ροµ: «∆εν έχει νόηµα να είσαι συνεπής στο ραντεβού, όταν δεν υπάρχει κανείς εκεί να το εκτιµήσει».

Του Γιώργου Λακόπουλου στα NEA


Σχόλιο: Δυστυχώς η Αριστερά στην Ελλάδα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Δεν εμπνέει και γι' αυτό έχει εγκλωβιστει σε ποσοστά κάτω του 5%. Ο λόγος είναι απλός. Δεν προτείνει λύσεις πειστικές. Εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Βασιζόμενη στην βεβαιότητα της μη εξουσίας επιδίδεται σε ένα καταγγελτικό και απαξιωτικό λόγο που απορρίπτει χωρίς να προτείνει.

Σχόλια