Η περιουσία της Λιβύης

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στον Παναμά, στην Νιγηρία ή στην Αϊτή που στο τέλος των δικτατοριών τους έχασαν τα ίχνη των τραπεζικών λογαριασμών των τυράννων τους, του Sani Abacha, του Manuel Noriega ή του Francois Duvalier, στην περίπτωση της Λιβύης φαίνεται ότι η περιουσία της Τράπεζας της Λιβύης θα περάσει στον έλεγχο του μετά Καντάφι πολιτικού μορφώματος.
Η περιουσία της ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 102,9 δις $. Από αυτά τα 2,4 είναι κατατεθειμένα στο ΔΝΤ και αφορούν το μερίδιο κάλυψης της Λιβύης. Άλλα 17 δις $ είναι θεωρητικό χρήμα του Μοναρχικού Ταμείου Lia, αλλά είναι κατατεθειμένα σε ονομαστικούς λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας. Το υπόλοιπο της περιουσίας, περίπου 85δις $, ανήκει εξ' ολοκλήρου απευθείας στο κεντρικό ινστιτούτο. Πριν από μερικές εβδομάδες τα ποσά αυτά στην πραγματικότητα πάγωσαν μέσω νόμου στην τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, παρόλο που θεωρητικά τον Φεβρουάριο ακόμη μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κινήσεις σε κάποιους λογαριασμούς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία περιουσία καθοριστική στην μάχη για την Λιβύη: δια μέσου αυτής της περιουσίας, μια καινούργια κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει μετά τον Καντάφι, θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την αναγέννηση της χώρας μέσω ενός μεγάλου προγράμματος ανοικοδόμησης, στο οποίο πολλές δυτικές εταιρίες θα διαγωνιστούν για να συμμετάσχουν.
Ο Καντάφι έχει ουσιαστικά στη διάθεσή του τα αποθέματα χρυσού που φθάνουν τους 143 τόνους. Αυτός ο χρυσός βρίσκεται φυλαγμένος στην Τρίπολη και αυτόν ακριβώς μπορεί να πουλήσει ο συνταγματάρχης στο Τσαντ ή στην Νιγηρία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και να πληρώσει τους μισθοφόρους.
Οι άνθρωποι που συνάντησαν κατά καιρούς τον Καντάφι δηλώνουν ότι ποτέ δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα χρήματα: του αρκεί μόνο όσο χρειάζεται για να βομβαρδίσει τον ίδιο του τον λαό αντί να τους δώσει έστω και ένα δολάριο.

Υ.Γ. Στην φωτογραφία εικονίζεται ο Καντάφι να κρατάει την πράσινη βίβλο που ο ίδιος συννέγραψε και έχει ισχύ συντάγματος για την Λιβύη.

Σχόλια