Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία

Νέο ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά λόγω της εκτόξευσης της ανεργίας ίσως και στο 16,5% φέτος αλλά και λόγω των επερχόμενων περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές.

Στην χθεσινή ημερίδα με θέμα: «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη» ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε τρεις φορές στην ανάγκη για «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη» προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ψαλίδισμα στις αποδοχές δικαιούχων με υψηλά εισοδήματα.

Το πλήγμα στην πραγματική οικονομία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο εάν επαληθευτούν και οι προβλέψεις του Ι. Σεμπαθάι, στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος για εκτόξευση της ανεργίας στο 16,5% αλλά και για την αποκλιμάκωση της από το 2014 όπως προβλέπει το υπουργείο οικονομικών.
Παρά τις ανησυχητικές αυτές εκτιμήσεις ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτηση του εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει και τόνισε ότι ύφεση της τάξης του 6,6% που καταγράφηκε το 4ο τρίμηνο του 2010 δεν θα ξαναδούμε. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2011 και επικαλέστηκε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την αύξηση των εξαγωγών.

Τον στόχο του μνημονίου για περιορισμό της ύφεση στο 2ο εξάμηνο του 2011 και μετάβαση της ελληνικής σε ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2012 παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς εκτιμώντας ότι μετά από το 2012 η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%. Προσδιόρισε ως βασικούς στόχους την ολοκλήρωση της προσπάθειας αξιοπιστίας της χώρας μας στις αγορές, τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και όχι στο δανεισμό και φυσικά στην βιώσιμη διαχείριση τους χρέους μας. Ο κ. Ζανία όμως εστίασε και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο είπε ότι αρχίζει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ι. Σαμπεθάι, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 όσον αγορά την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης με βάση υπολογισμούς η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5%, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι δεν θα συμβεί αυτό.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010 ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012.

Πηγή: marketbeast

Σχόλια