Πολύξερη η Ν.Δ., άνοες οι πολίτες;

Oσοι είχαν απηυδήσει από την πολιτική σήψη της δεύτερης τετραετίας Σημίτη και ψήφισαν το 2004 τη Ν. Δ., χαρίζοντάς της και μια έσχατη ευκαιρία το 2007, πραγματικά προσπαθούν να καταλάβουν την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Αντ. Σαμαρά. Οι απορίες τους είναι εύλογες: Ανεξαρτήτως του Μνημονίου, τι θα έπραττε η Ν. Δ. αν ήταν στην κυβέρνηση; Θα πωλούσε κρατική περιουσία, θα έκλεινε δημόσιους οργανισμούς, θα μείωνε το προσωπικό του κράτους, και αν ναι πώς; Για να το πούμε διαφορετικά. Εχει συνειδητοποιήσει η Ν. Δ. ότι η σημερινή κυβέρνηση -έστω με τις ανεκδιήγητες παλινωδίες της- αποπειράται να προωθήσει κάποια μέτρα που εκείνη είχε υποσχεθεί από το 2004 και ουδέποτε αποτόλμησε;
Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, καθώς προκύπτουν από τις απαντήσεις που δίνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι «πάλαι ποτέ» ψηφοφόροι της Ν. Δ. Ενα 20% εξ αυτών προτρέπει τον κ. Σαμαρά να πει στο ΠΑΣΟΚ «όχι σε όλα». Ταυτοχρόνως, όμως, το 50% των «πρώην» Νεοδημοκρατών τού εισηγείται να ασκήσει στο ΠΑΣΟΚ εποικοδομητική κριτική, ενώ υπάρχει και ένα 30% (!) που τον καλεί να υποστηρίξει αναφανδόν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με άλλα λόγια, ένας στους τρεις πολίτες που ψήφισαν το 2004 και το 2007 τη Ν. Δ. στέλνουν το εξής εναγώνιο μήνυμα στον κ. Σαμαρά. «Βοηθήστε να αλλάξει επιτέλους κάτι στη χώρα, και ας το κάνει το “σοσιαλίζων” ΠΑΣΟΚ».
Παραδόξως την αυτονόητη αυτή έκκληση του 10% του εκλογικού σώματος την έχει «οσφρησθεί» μόνον ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο οποίος με το πανούργο επικοινωνιακό του ταλέντο έχει εκτινάξει το κόμμα του στο 9% (Public Issue) καθηλώνοντας τη Ν. Δ. στο 28,5% και την κ. Μπακογιάννη στο 2%. Πώς έχει συμβεί αυτό; Με πολύ απλό τρόπο. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αρχίζουν όλες τις τοποθετήσεις τους στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την κατακεραυνώνουν μόνον στις εξόφθαλμες υποχωρήσεις της, όπως π. χ. στο θέμα των μεταναστών. Ενώ αντιθέτως οι της Ν. Δ., με το που βγαίνουν στα παράθυρα παίρνουν το περισπούδαστο ύφος τους και ασκούν αφοριστική κριτική για όλες αδιακρίτως τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ο μέσος πολίτης αναρωτιέται «αφού τα ξέρατε όλα ρε μεγάλε, γιατί δεν τα κάνατε τόσα χρόνια;».

Του Κωνσταντινου Ζουλα-Kαθημερινή

Σχόλια