Επιτέλους μία καλή είδηση

Η καλή είδηση που επιζητούσε η κυβέρνηση εναγωνίως ήρθε και μάλιστα είναι και καλή και μεγάλη είδηση.

Η Ευρώπη κουνήθηκε, ανέλαβε τις ευθύνες της και αποφάσισε και επιμήκυνση των δανείων και χαμηλότερο επιτόκιο και δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «αν με ρωτούσε κάποιος τι θα προτιμούσα, επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ή παρέμβαση στην πρωτογενή θα απαντούσα χωρίς σκέψη το δεύτερο. Και αυτό γιατί το 2012 η χώρα έχει ανάγκες δανεισμού ύψος 66 δισ. ευρώ. Μεγάλο ποσό. Τα 25 δισ. θα τα πάρουμε από το πρόγραμμα στο οποίο είμαστε ενταγμένοι, τα 15 δισ. από έντοκα γραμμάτια και μας μένουν 25 δισ. Αυτά τα 25 δισ. ή θα τα πάρουμε από τις αγορές αν και εφόσον έχουν ανοίξει ή από το μηχανισμό. Οπότε τελείωσε δια παντός το θέμα της χρεοκοπίας, που κάποιοι με εθνικά επιζήμιο τρόπο επανέφεραν τις τελευταίες μέρες και όλα αυτά τα αστεία σενάρια περί δραχμής».

Τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα έχουν πολλά να πουν για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων μάλιστα παραπέμπουν στο πάθημα του Ιρλανδού πρωθυπουργού ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες με το αέρα του νικητή, για να μην πάρει τίποτα απ' όσα ζητούσε και να του πει η Μέρκελ «και ποιος σου είπε να υποσχεθείς αυτά προεκλογικά;».

Ππροφανώς όταν από την κυβέρνηση αναφέρουν αυτή τη φράση, έχουν στο μυαλό τους τον Αντώνη Σαμαρά αλλά δε θα πρέπει να ξεχνούν και τι έλεγαν οι ίδιοι.

Για την ιστορία, το μειωμένο επιτόκιο δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μέχρι την ύστατη ώρα οι Ολλανδοί επέμεναν να μειωθεί πενήντα μονάδες βάσης όμως η διαπραγμάτευση είχε αποτέλεσμα και μειώθηκε τελικά το επιτόκιο δανεισμού και για όσα χρήματα έχουμε ήδη πάρει κατά 100 μονάδες βάσης.

Η Ευρώπη λοιπόν αντέδρασε και αντέδρασε θετικά για τη χώρα μας.

Τώρα όμως αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε και όσα έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει χωρίς περιστροφές και χωρίς ναι μεν αλλά.

Πρέπει να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός που ήδη έχει ξεφύγει, πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις χωρίς να μείνουν στα λόγια (άλλωστε πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι) πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και επιτέλους ο πρωθυπουργός πρέπει να ασχοληθεί με τα εσωτερικά και το συντονισμό της κυβέρνησης.

Το παιγνίδι από εκτός έδρας μεταφέρεται εντός, με τους φιλάθλους να παρακολουθούν και η κυβέρνηση οφείλει για το καλό όλων μας να κάνει το καλύτερο της παιγνίδι.

Του Χρ. Κούτρα στο Σκάι.gr

Σχόλια