Στήριξη από Οµπάµα για το ελληνικό χρέος

Σαφές µήνυµα στην Ανγκελα Μέρκελ για στήριξη Ελλάδας και Ιρλανδίας αλλά και για εξεύρεση συνολικής λύσης έστειλε χθες ο Οµπάµα µέσω του αµερικανού υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ
Σε επίσκεψη-αστραπή του Τίµοθι Γκάιτνερ στη Γερµανία χθες, η οποία µάλιστα ανακοινώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή, ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων στην ευρωζώνη καιτης χορήγησηςοικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα – όπως είναι και η Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ πιέζουν ουσιαστικά τους Ευρωπαίους για την υιοθέτηση συνολικής λύσης ενόψει των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου, αφού οι χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξακολουθούν να βάλλονται από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει να χρειαστεί και αυτή εξωτερική βοήθεια. Ο Γκάιτνερ µετά τη συνάντησή του µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ξεκαθάρισε πως περιµένει ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» για να αντιµετωπιστεί η κρίση, στέλνοντας σαφές µήνυµα ότι οι ΗΠΑ περιµένουν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερµανία να αναλάβει τώρα δράση.

Η µονοήµερη επίσκεψη του Γκάιτνερ στη Γερµανία, όπου είχε συναντήσεις µε σειρά κορυφαίων πολιτικών και οικονοµικών παραγόντων, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ασυνήθιστη από διεθνείς αναλυτές και δείχνει ουσιαστικά τη µεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι αν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήµατα της ευρωζώνης – ιδιαίτερα µεµονωµένων κρατώνόπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία – µέχρι τα τέλη Μαρτίου, όχι µόνο µπορεί να κινδυνεύσουν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά επίσης ναδηµιουργηθεί ο κίνδυνος να περάσειη κρίση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η χθεσινή ατζέντα του Γκάιτνερ είναι ενδεικτική της σοβαρότητας µε την οποία αντιµετωπίζειο Λευκός Οίκος την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί. Ο αµερικανός υπουργός Οικονοµικών στη Γερµανία είχε επα φές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Μπούντεσµπανκ) Αξελ Βέµπερ, τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντερλε και συνέχισε τις διαβουλεύσεις µε τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, µε τον οποίο έκαναν από κοινού δηλώσεις.

Οπως είπε ο Γκάιτνερ στη συνέντευξη Τύπου µετά τη συνάντησή του µε τονΣόιµπλε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν «τη σωστή ισορροπία» ανάµεσα στην υποστήριξη των µεταρρυθµίσεων που ζητούν από τις χώρες µέλη της ευρωζώνης και στην οικονοµική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να εφαρµοστούν αυτές. Χαρακτήρισε απίστευτα δύσκολες τις µεταρρυθµίσεις που εφαρµόζονται από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και άλλες χώρες και τόνισε ότι για να έχουν αυτές αποτέλεσµα χρειάζεται «προσεκτικά σχεδιασµένη οικονοµική βοήθεια (που θα χορηγηθεί) υπό όρους». «Οι ηγέτες της Ευρώπης… έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο όχι µόνο για να διατηρήσουν τη συνοχή του ευρώ, αλλά και για να διασφαλίσουν πως αυτά τα προγράµµατα µεταρρυθµίσεων µπορούν να λειτουργήσουν», προσέθεσε ο Γκάιτνερ.

Δεν εινάι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν καίρια παρέµβαση προτού ληφθούν κρίσιµες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα για συγκεκριµένες χώρες όπως η δικήµας. Είναι ενδεικτικό ότι στις 29 του περασµένου Απριλίου ο ίδιος ο πρόεδρος Οµπάµα είχε µιλήσει τηλεφωνικά µε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, λίγα εικοσιτετράωρα προτού αποφασιστεί η χορήγηση της οικονοµικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ. Η παρέµβαση αυτή θεωρείται ότι ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έκαµψαν τότε την αντίσταση της Μέρκελ, η οποία µέχρι την τελευταία στιγµή κρατούσε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα µας.

Λίγες ηµέρες νωρίτερα, στις 23 Απριλίου ο Γκάιτνερ είχε ζητήσει από την Ε.Ε., το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ελλάδα να κινηθούν γρήγορα προκειµένου να συµφωνηθεί το πακέτο της οικονοµικής βοήθειας προς τη χώρα µας. Εξάλλου, στις 28 Φεβρουαρίου φέτος, ο πρόεδρος Οµπάµα είχε έλθει ξανά σε επαφή µε τη Μέρκελ ζητώντας τη λήψη ολοκληρωµένης δραστικής λύσης για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα στη ζώνη του ευρώ.

«Οι ΗΠΑ περιµένουν ιδιαίτερα από τη Γερµανία να αναλάβει δράση»

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι εάν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήµατα της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, τότε µπορεί όχι µόνο να κινδυνεύσουν κι άλλες χώρες αλλά και να περάσει η κρίση στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.


«Μία ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική»

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων και όλου του υπόλοιπου κόσµου για την οικονοµική κατάσταση στη χώρα µας αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor’sότι µια ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα µπορούσε να είναι καταστροφική.

Μία µέρα µόλιςµετά την υποβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας από έναν άλλο οίκο, τους Moody’s, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Standard & Poor’s Μόριτζ Κρέιµερ χτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου ότι «ο αντίκτυπος (από µια χρεοκοπία) µπορεί να είναι τόσο καταστροφικός, που θα πρέπει να δηµιουργηθεί κάθε πιθανή άµυνα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο». Η Standard & Poor’s πιστεύει ότι «εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο ρυθµός ανάκτησης για τους οµολογιούχους θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 50%».

Για αυτούς τους λόγους ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι είναι κρίσιµη η Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για να διαπιστωθεί πώς θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιµετωπίσουν την κρίση χρέους πουαπειλεί σήµερα την ευρωζώνη.

∆εν είναι τυχαίο, όπως γράφει η στήλη Lex στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», ότι στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι µεγαλύτεροι χαµένοι θα είναι τα ευρωπαϊκά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Σηµειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφήςθα πρέπει να αποτελέσει µια θετικήέκπληξη παίρνοντας αποφάσεις για την αντιµετώπιση της κρίσης συνολικά αλλά και τη βελτίωση της θέσηςτης Ελλάδας ειδικότερα. Εάν όµως κάτι τέτοιο δεν συµβεί, προειδοποιεί, τότε η ευρωζώνη µπορεί να βρεθεί µπροστά σε πολύδυσάρεστες εκπλήξεις – να κληθεί να αντιµετωπίσει µια χρεοκοπία εντός της.

Είναι λοιπόν προφανές, συνεχίζει τοδηµοσίευµα, γιατί ανησυχεί τόσο πολύ (και) ο Λευκός Οίκος που πιέζειπλέον µε κάθε τρόπο τη µεγάλη ευρωπαϊκή δύναµη – τη Γερµανία – να δώσει το πράσινο φως στην υιοθέτηση συνολικήςλύσης γιατην ευρωζώνη και κυρίως να συµβάλει στηνελάφρυνση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα µεγάλα βάρη του δανεισµού. Το µήνυµα Οµπάµα µέσωτου Γκάιτνερ είναι σαφές: Πάρτε µέτρα τώρα για να αποφευχθούν ταχειρότερα αργότερα. Οπως έχει αποδειχθεί, οι οικονοµικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα καιµια τέτοιακρίση που πλήττει σήµερατην Ευρώπη µπορεί εύκολα νααπειλήσει τις ΗΠΑ, µια χώρα πουέχει κι αυτή µεγάλα χρέη και ελλείµµατα.

Η οικονοµία χθες
50µονάδες βάσης
το άλµα των spreads των οµολόγων που έφτασαν στις 954 µονάδες.

-3,81%
ο δείκτης του Χρηµατιστηρίου. 4,75%
η άνοδος των επιτοκίων στη δηµοπρασία των εξάµηνων έντοκων γραµµατίων του ελληνικού ∆ηµοσίου – έναντι 4,64% τον προηγούµενο µήνα.

1,25δισ. ευρώ
το δηµοπρατούµενο ποσό που υπερκαλύφθηκε κατά 3,59 φορές. 1,625δισ. ευρώ
άντλησε από τη δηµοπρασία το ελληνικό ∆ηµόσιο.

Τα έσοδα
870εκατ. ευρώ
υπολογίζεται η υστέρηση, σε σχέση µε τους στόχους που έχουν τεθεί το δίµηνο ίανουαρίου - Φεβρουαρίου.

«Φαϊνάνσιαλ Ταϊµς»: «Το µήνυµα του Οµπάµα στην Ε.Ε. µέσω του Γκάιτνερ είναι σαφές: Πάρτε µέτρα τώρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα αργότερα»


Είπαν «ναι» στη θέσπιση φόρου

Υπέρ της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού φόρου χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και υπέρ της δηµιουργίας ενός µελλοντικού συστήµατος ευρωοµολόγων, για την από κοινού διαχείριση µέρους του χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ, τάχθηκε χθες η ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνοντας µε µεγάλη πλειοψηφία την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ αννυς Ποδηµατά, µε θέµα νέα µέσα χρηµατοδότησης.

Επίσης υιοθετήθηκε και παράγραφος της έκθεσης, µε την οποία ζητείται από την Κοµισιόν να προχωρήσει σε µελέτη για την έκδοση ευρωοµολόγων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

  1. Οι Γερμανοί έχουν κάποιες αγκυλώσεις στην παροχή βοήθειας. Όμως ως ένα βαθμό δικαιολογούνται. Ακόμα και σήμερα οι δυτικογερμανοί πληρώνουν ένα ποσοστό στην εφορία για τους Ανατολικούς. Στην Volkswagen στην αρχή δουλεύανε 4 ώρες την εβδομάδα. Έτσι δεν θέλουν να πάρουν στις πλάτες τους και άλλους. Όμως αυτά πρέπει να ξεπεραστούν. Μπορεί άραγε να διανοηθεί κανείς πτώχευση της Καλιφόρνιας; Μάλλον όχι. Το ίδιο ισχύει ή μάλλον πρέπει να ισχύσει και για τις χώρες της ευρωζώνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου