Εν αναμονή της απόφασης του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Σε αναμονή της απόφασης του ΝΑΤΟ βρίσκεται η κυβέρνηση αφού από αυτήν θα κριθεί εν πολλοίς και η συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης.

Προς το παρόν η αεροπορική βάση της Σούδας θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο επιθέσεων από τη βρετανική Πολεμική Αεροπορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ζητήθηκε άδεια από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης, προκειμένου να προσγειωθούν στη Σούδα τρία Mirage 2000, ενώ ανάλογη άδεια για 10 Eurofighter και οκτώ Tornado ζητήθηκε και από πλευράς της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι αναγνωριστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εξορμούν από τη Βάση του Ακρωτηρίου, προσφέροντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος δήλωσε στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο ότι τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν από τη βάση όσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις.

Εξ άλλου, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν «μόνο για επικουρικούς σκοπούς και όχι για διενέργεια επιθέσεων στη Λιβύη». Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε οι βάσεις να μην χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές ενέργειες.

Σχολιάζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι να ασκηθούν πιέσεις στο Μουαμάρ Καντάφι, πριν αποφασιστεί η στρατιωτική επίθεση. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «θα μπορούσαν να συντονιστούν και να βρουν εκείνα τα μέτρα που θα ήταν αποδοτικά για άσκηση πίεσης προς τον Καντάφι, προκειμένου να σταματήσει τις βιαιότητες».

Αντίθεση στην κυβερνητική προσέγγιση ως προς το θέμα της Λιβύης και τη χρήση των βρετανικών βάσεων, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. «Αν θέλουμε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας, δεν μπορούμε με μια μονοκονδυλιά να αρνηθούμε τη χρησιμοποίηση των βάσεων για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη», ανέφερε.

Πηγή: Ant1online

Σχόλια