«Μαύρο» τρίμηνο για τα έσοδα

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ ενεργοποιεί ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η «μαύρη» τρύπα στο πρώτο δίμηνο του έτους φθάνει το 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καθίζηση των εσόδων έχει εκτιναχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στο 18%, έναντι μείωσης 9,1% στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους κάνει λόγο για αύξηση των εσόδων κατά 8,5%.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε την υστέρηση εσόδων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται – όπως τόνισε – από τις αντίστοιχες περικοπές δαπανών.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι εάν το πρόβλημα δεν λυθεί μέσα στους επόμενους μήνες, τότε θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

Στο μεταξύ, τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», την παραχώρηση του Ελληνικού και το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναμένεται να αποφασίσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει την Τετάρτη.

Θα εξεταστούν ακόμα τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση κρατικής γης.

Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλιο: Το έχουμε ξαναπεί. Η διαρκής αύξηση των φόρων χωρίς την μείωση του αδηφάγου Δημοσίου Τομέα δεν πρόκειται να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να συγκρουστεί με τα κατεστημένα των ΔΕΚΟ.

Σχόλια