ΔΝΤ: Το δημόσιο χρέος δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Ελλάδας

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Εν αναμονή της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφεύγονται οι αιχμηρές υποδείξεις προς την Αθήνα που θα μπορούσαν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης που ξέσπασε πριν λίγες εβδομάδες με αφορμή το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον έκανε την Πέμπτη ένα ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι με την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον, η κ. Άτκινσον απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ αν το εκείνο το περιστατικό είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσουν οι σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικών αρχών, τόνισε ότι μεταξύ των δύο πλευρών "υπάρχει μία πολύ κλειστή και στενή συνεργασία" εκφράζοντας παράλληλα τον "βαθύ σεβασμό της"- όπως είπε- στο ρόλο της κυβέρνησης και της προσπάθειας του ελληνικού λαού για να υπερβεί η χώρα την κρίση.

<>Επίσης, η κ. Άτκινσον ρωτήθηκε από τον ΣΚΑΪ αν το ΔΝΤ συνεχίζει να ανησυχεί για το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά και πώς σχολιάζει απόψεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία. Η κ. Άτκινσον απάντησε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστικότερη, και αφετέρου στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

"Η δημοσιονομική κατάσταση και το υψηλό δημόσιο χρέος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν είναι το μόνο" τόνισε προσθέτοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που δώσουν ώθηση στη "δημιουργία θέσεων εργασίας". Ωστόσο επί του προκειμένου, δηλαδή στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα προχωρήσει ή μη σε αναδιάρθρωση του χρέους της, επικαλέστηκε τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή "κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προς στιγμήν επιλογή". Από την αποστροφή της φράσης "προς στιγμήν", ο ΣΚΑΪ επανήλθε στο ερώτημα αν η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει μία εν δυνάμει επιλογή της Ελλάδας για το μέλλον. Η κ. Άτκινσον απάντησε ότι "μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το τώρα και όχι για το μέλλον" και θέλοντας να μη δώσει λαβή για εικασίες στο εσωτερικό της Ελλάδας, επισήμανε ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η πτώχευση δεν είναι επιλογή για την χώρα" ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της για την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης για την Ελλάδα.

Τέλος, στην ερώτηση του ΣΚΑΪ αν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο στα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Στρος Καν αναφορικά με την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για μονομερή παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήδη από το Δεκέμβριο του 2009, η κ. Άτκινσον δε θέλησε να κάνει καμία περαιτέρω νύξη στο θέμα και σχολίασε μόνο ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν επαφές με κυβερνήσεις πολλών χωρών ενώ πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ- ΕΚΤ είναι επιτυχημένη και στηρίζει την ελληνική οικονομία.Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια