Καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Βεγγάζη


Επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης, μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη.

Νωρίτερα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν μεταδώσει ότι μαχητικό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης, ενώ εκρήξεις ακούγονταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συστοιχιών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη και κατηγόρησε για τις επιθέσεις τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

«Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Όπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές», δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.

Ώρα αποφάσεων για την Λιβύη


Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για τη Λιβύη πραγματοποιείται το Σάββατο στο Παρίσι, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Εκτιμάται ότι η επέμβαση στη Λιβύη δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γάλλου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, ο οποίος προέβλεψε ότι «μέσα σε ώρες από τη λήξη της σημερινής Συνόδου των Παρισίων, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη συνεχιζόμενη κρίση, θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη».

«Οι όροι του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αν δεν τηρηθούν, η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει το ψήφισμα με στρατιωτική δράση», τόνισε σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι η δράση θα είναι συλλογική και συντονισμένη με τους ευρωπαίους και άραβας εταίρους και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο στόχος είναι συγκεκριμένος, ο σκοπός είναι δίκαιος και θα δράσουμε ενωμένα».

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλί Αλ Μαχμούντι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της Ελλάδας στην κατασκευή πυρηνικού εργοστάσιου στο Ακούγιου. Στον Λίβυο ομόλογό του ο έλληνας πρωθυπουργό επεσήμανε την ανάγκη να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση.

Αντίθετη η Γερμανία


Η Γερμανία πάντως το αίτημα της Λιβύης να σταλούν στη χώρα παρατηρητές για να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους, τονίζοντας ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο αυτό.

Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδότησε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, την οποία τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία -- επίσης χώρες-μέλη της ΕΕ -- ενέκριναν. Το Βερολίνο εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο επέλεξε να μη συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Πάντως, η Γερμανία συζητά με το NATO εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τις πτήσεις αεροσκαφών τύπου AWACS στο Αφγανιστάν για να απελευθερώσει αμερικανικά πληρώματα, συνεισφέροντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Σημαντική αναμένεται να είναι η συνδρομή της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εξετάζεται η δυνατότητα να διατεθούν 4- 6 F16 για επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναερίου χώρου της Λιβύης, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου (τύπου ERIEYE), μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι στρατιωτικές βάσεις Σούδας και Ακτίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον πρωθυπουργό του ζήτησε να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο η χώρα μας στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και να μη χρησιμοποιηθούν οι βάσεις στη Σούδα και το Άκτιο.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

«Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»,πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

ΝΔ: Καθυστερημένη απόφαση

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ελήφθη, «επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης».

«Από δω και πέρα», πρόσθεσε ο βουλευτής Β' Αθηνών, «η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν».

Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια