Η απάτη στη ασφάλεια του Fukushima και ο Homer Simpson

Δυσλειτουργία στον τομέα 7G. Ο Homer Simpson, επιστάτης ασφάλειας στο πυρηνικό κέντρο του Springfield, ξυπνάει ξαφνικά από την σειρήνα του συναγερμού. Εκατοντάδες λαμπιόνα στον πίνακα ελέγχου αναβοσβήνουν. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης του πυρήνα. "Πρέπει να σκεφτώ, συγκεντρώσου τώρα", λέει ο Homer σε φανερή κατάσταση πανικού. "Πρέπει να υπάρχει κάπου κάποιο μαραφέτι που να λέει πως λειτουργεί αυτό το πράγμα". Και στη συνέχεια αναφωνεί: "Το εγχειρίδιο, το εγχειρίδιο!", το οποίο όμως είναι μεγάλο όπως ένας τηλεφωνικός κατάλογος. Υπολείπονται λίγα δευτερόλεπτα πριν την τήξη του πυρήνα μα ο Homer, πατώντας στην τύχη ένα από τα κουμπιά, καταφέρνει  να αποτρέψει την καταστροφή. Μετά το πυρηνικό ατύχημα του Fukushima I, η ελβετογερμανική τηλεόραση SRF δεν θα μεταδώσει πλέον τα επεισόδια που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια. Όλα τα επεισόδια θα αναλυθούν διεξοδικά από τους υπεύθυνους του δικτύου και εκείνα που θα θεωρηθούν ακατάλληλα θα κοπούν. "Για ποιο λόγο; Ειδικά τώρα που θα ήταν ενδιαφέρον να καταλάβουμε τι συμβαίνει", διαμαρτύρονται οι φαν της σειράς.

Ο Homer Simpson εργάζεται ως υπεύθυνος ασφάλειας παρόλο που δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα. Γι' αυτό το λόγο το συγκρότημα του Springfield έχει κινδυνέψει πολλές φορές με κατάρρευση. Τα παραδείγματα είναι πολυάριθμα: φωσφορίζοντες αρουραίοι που τρέχουν στους διαδρόμους, σωλήνες και δοχεία που διαρρέουν ραδιενεργά υγρά, απορρίματα που απορρίπτονται σε ένα παιδικό πάρκο, ράβδοι πλουτωνίου ως στηριγματα χαρτιών, τρύπες στους πύργους ψύξης βουλωμένες με τσίχλες, σκελετοί στα θεμέλια κ.α.

Όμως ποια είναι τα όρια της σάτιρας και κατά πόσο επηρρεάζεται από την πραγματικότητα. Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την διαχείριση της εταρίας που χειρίζεται το κέντρο της Fukushima, της Tepco. Μπορεί στη Fukushima να μην υπήρχαν όλα τα παραπάνω που παρουσιάζονται στο κέντρο που δουλεύει ο Homer Simpson, εντούτοις είναι υπέυθυνη για πολυάριθμες παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του κέντρου. Η εταιρία παραποίησε τα δεδομένα που αφορούσαν την ασφάλεια του κέντρου. Μάλιστα το 2002 ο πρόεδρος και τέταρτος manager του ενεργειακού κολοσού υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει. Το 2006 ζητήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση η επανεξέταση των δεδομένων ασφάλειας διότι ήταν εμφανέστατα λανθασμένα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από την απάτη, υπήρχαν και νεκροί εργάτες και ήδη από την δεκαετία του '80 κατεγράφησαν ατυχήματα στο συγκρότημα με συνέπεια την διαφυγή ραδιενεργού ατμού και υγρών στο περιβάλλον. Τα Wikileaks, που κατηγορούν την Ιαπωνία, επιβεβαιώνουν ότι το Τόκιο γνώριζε για τον πυρηνικό κίνδυνο. Στα forum, οι fan των Simson διερωτόνται γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν την σχετική σάτιρα, την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά στην πραγματική ζωή. 
Σημειώνεται ότι οι Simpson επινοήθηκαν από τον Matt Groening το 1987, ένα χρόνο μετά το Chernobyl!

Σχόλια