Κατ' οίκον περιορισμό για τον Mubarak. Βήματα προς την προστασία της ατομικής ελευθερίας στην Αίγυπτο.

Η χθεσινή μέρα είναι μια μέρα ωρόσημο για την Αίγυπτο, πλούσια σε στρατηγικές αποφά- σεις για το μέλλον της χώρας. Πρώτα απ' όλα ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Hosni Mubarak, και η οικογένειά του είναι υπό κατ' οίκον περιορισμό, και τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την Αίγυπτο, διαψεύδοντας έτσι την είδηση ότι ο Mubarak έχει μεταβεί για λόγους υγείας στην Σαουδική Αραβία.
Αμέσως μετά ο στρατηγός Mahmud Shadin, ανακοίνωσε την αντζέντα των επόμενων μηνών ξεκαθαρίζοντας ότι ο "νόμος εκτάκτου ανάγκης", που είναι σε ισχύ στην Αίγυπτο από την δολοφονία του Sadat τον Οκτώβριο του 1981, θα καταργηθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθούν από τις προεδρικές εκλογές.
Τρίτο σημείο είναι η αναφορά που έκανε ανώτατος αξιωματούχος στην μείωση των προαπαιτούμενων για την δημιουργία νέων κομμάτων. Για την αναγνώριση μιας νέας πολιτικής δομής θα είναι αρκετή η συλλογή 5,000 υπογραφών από τουλάχιστον 10 από τις 29 αιγυπτιακές επαρχίες. Τα προαπαιτούμενα και οι περιορισμοί για την δημιουργία ενός νέου κόμματος, είπε ο Shahin, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης δημιουργίας θεοκρατικών, ρατσιστικών ή εθνικιστικών κομμάτων, θα εξειδικευτούν από μία επιτροπή δικαστών. Πρόκειται για πολή σημαντική ανακοίνωση που αξίζει περαιτέρω εμβάθυνση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κοσμικότητα της νέας Αιγύπτου. Η κατάργηση του νόμου εκτάκτης ανάγκης ήταν μεταξύ των πρωταρχικών στόχων της επανάστασης της 25 Ιανουαρίου. Στη βάση αυτού του νόμου η διαλυμένη πλέον Εθνική Ασφάλεια είχε φυλακίσει χιλιάδες άτομα κρατώντας τα φυλακισμένα για χρόνια χωρίς καμία διάκριση. Επιπλέον η αστυνομία συχνά επεξέτεινε χωρίς περιορισμούς την κράτηση καταδικασμένων που είχαν εκτίσει την ποινή τους. Η Αίγυπτος, με αυτές τις πρωτοβουλίες, επιστρέφει σταδιακά στην προστασία της ατομικής ελευθερίας.
Τέταρτο σημείο είναι η δήλωση του στρατού ότι δεν θα ανεχθεί την αναρχία στους χώρους εργασίας και θα συστήσει ένα σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει τις συνδικαλιστικές διαδηλώσεις που μπορούν να "αναστατώσουν των δημοσίων ή ιδιωτικών υπαλλήλων". Το σχέδιο νόμου σκοπεύει στο να περιορίσει τις αυθόρμητες και χωρίς κανόνες συνδικαλιστικές διαδηλώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί τον αιγυπτιακό οικονομικό ιστό. Η κυβέρνηση, που εχθές ήταν παρούσα στην ανάκαμψη του χρηματιστηρίου του Καΐρου, υπογράμμισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι την κατάργηση του νόμου εκτάκτης ανάγκης και κατέστη απαραίτητος διότι το κοινωνικό περιβάλλον παραμένει τεταμμένο.
Κλείνοντας αναφέρουμε ότι εχθές οι εργαζόμενοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (Ertu) ανακοίνωσαν ότι από σήμερα θα ξεκινήσουν καθιστική διαμαρτυρία διεκδικώντας την απόλυση των διευθυντών και αυξήσεις μισθών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα  Il Sole 24ore.

Σχόλια