Οι εξεγερμένοι απορρίπτουν την πρόταση Καντάφι. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις (Βίντεο)

Η απάντηση των αντικαθεστω- τικών της Λιβύης στην "προθυμία" του καθεστώτος να προωθήσει νέες μεταρρυθμίσεις ήταν άμεση. Απορρίπτουν οποιαδήποτε πρότα- ση που αφήνει τον Λίβυο ηγέτη ή τα παιδιά του στην εξουσία. "Αυτός ο πόλεμος έδειξε σε όλο το λιβυκό λαό και στον κόσμο ολόκληρο ότι τα παιδιά του Καντάφι δεν διαφέρουν από τον ίδιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντίστασης, Iman Bughaigis, στην Βεγγάζη. "Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος".
"Ο Καντάφι ξεκίνησε έναν πόλεμο ενάντια στο λαό μας με την βοήθεια του στρατού των παιδιών του και των μισθοφόρων. Επομένως δεν βλέπουμε καμία διαφορά ανάμεσά τους. Δεν υπάρχει τρόπος διαπραγμάτευσης με αυτό το καθεστώς".

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Saif al-Islam και ο Saadi Kadafi, δύο από τα παιδιά του Λίβυου ηγέτη, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο "απομάκρυνσης" του πατέρα τους από την εξουσία και διαπραγμάτευσης του τέλους της σύγκρουσης.

Παρόλα αυτά,  Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για κάποιο σχέδιο που να προβλέπει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Καντάφι σε ένα από τα παιδιά του.

Ο εκπρόσωπος του Κράτους, Mark Toner, επιβεβαίωσε ότι αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει την λιβυκή αντίσταση, εντούτοις συνεχίζουν την παροχή συμβουλών και βρίσκονται τακτικά σε επαφή μαζί τους.

Συγκρούσεις

Η κατάσταση στην Λιβύη δεν φαίνεται να αλλάζει. Κατά την διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους εξεγερμένους. Οι πρόσφυγες από την Misurata, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην δυτική Λιβύη, περιέγραψαν την πόλη ως μία "κόλαση" και είπαν ότι τα στρατεύματα του Καντάφι χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα και ελεύθερους σκοπευτές ενάντια στους κατοίκους γεμίζοντας τους δρόμους με πτώματα και τα νοσοκομεία με τραυματίες.

"Πρέπει να επισκεφτείτε τη Misurata για να δείτε τη σφαγή που διεξάγει ο Καντάφι", είπε ο Omar Boubaker, ένας 40χρονος μηχανικός με τραύμα στο πόδι από πυροβόλο όπλο, που μεταφέρθηκε στο λιμάνι Sfax της Τυνησίας από μία ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας από την Γαλλία. "Τα πτώματα είναι πεταμένα στους δρόμους. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα".

Οι μαχητές της δημοκρατίας κατάφεραν να απωθήσουν τα στρατεύματα του Καντάφι από το ιστορικό κέντρο της Brega. Όμως τώρα πολλοί κάτοικοι είναι απελπισμένοι, δεν έχουν πλέον τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.





Πηγή: Il mediterraneo.it

Σχόλια