Έχει υποστηρικτές ο Καντάφι;

Και όμως ο Συνταγματάρχης δεν είναι απομονωμένος. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Le Monde του Vincent Matalon, ο Καντάφι έχει ακόμα υποστηρικτές. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και γιατί παραμένουν στο πλευρό του:

Τα επαναστατικά κομιτάτα!
Ο Λίβυος ηγέτης υπολογίζει πάντα στην υποστήριξη των επαναστατικών κομιτάτων. Αυτοί οι τοπικοί οργανισμοί συστήθηκαν από τον Καντάφι το 1977 και έχουν ως αποστολή την υποστήριξη της Jamahiriyya (καθεστώς των μαζών). Ο όρος αυτός καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Καντάφι και η ιδέα ήταν να δοθεί αποφασιστική εξουσία στον λαό σε μία συμμετοχική δημοκρατία.
Ο κύριος ρόλος τους ήταν η δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να πάρει αποφάσεις και να εκφράσει τα προσωπικά του ιδανικά. Η ύπαρξή τους συνεπώς συνέβαλε στην λαοφιλία του καθεστώτος. Ο Said Haddad, ερευνητής στο Institut de Recherches et d' etudes sur le Monde Arabe et Musulman (IREMAM) και ειδικός σε θέματα Λιβύης, υποστήριξε ότι τα επαναστατικά κομιτάτα είναι "η σπονδυλική στήλη του ιδεολογικού συστήματος", προσθέτοντας ότι μερικά μέλη των κομιτάτων ανήκουν στην πολιτοφυλακή.

Ένα τεράστιο δίκτυο οικογενειών!
Ο Καντάφι μπορεί επιπλέον να υπολογίζει σε ένα ευρύ δίκτυο οικογενειών. Αυτές οι οικογένειες αποτελούν ένα από τα στοιχεία που εγγυήθηκαν την σταθερότητα του καθεστώτος μέχρι σήμερα.
Ο στενός κύκλος του Συνταγματάρχη αποτελείται από το γιο του, Saif al-Islam, στον οποίο έχει εμπιστευτεί τους σημαντικότερους τομείς. Ο Saif al-Islam εκπροσωπεί το άνοιγμα του καθεστώτος στη Δύση και θεωρείται ο φυσικός διάδοχος του πατέρα του. Ο Mutassim Billah Kadafi, τέταρτος γιος της Guida, έχει τοποθετηθεί στην Ασφάλεια, ο Khamis, είναι στρατιωτικός, υπεύθυνος μιας ειδικής ομάδας επιφορτισμένης με την ασφάλεια του πατέρα του, ενώ η μεγαλύτερη κόρη του, Mohamed, είναι επικεφαλής του δικτύου τηλεπικοινωνιών της χώρας.
Πέρα από αυτόν τον στενό κύκλο υπάρχουν σύνδεσμοι με άλλες οικογένειες αλλά δεν είναι εύκολο να πούμε πόσες είναι αυτές. Μερικοί κάνουν λόγο για 50,000 άτομα.

Η υποστήριξη των φυλών!
Η διάσταση του ζητήματος που έχει να κάνει με τις φυλές είναι επίσης πολύ σημαντική. Αν και η φυλή Warfala, με περίπου 1 εκ μέλη στην περιοχή της Βεγγάζης, κάλεσε το λαό να αντισταθεί στο καθεστώς, άλλες δύο φυλές παρέμειναν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι.
Όμως υπάρχει και η υποστήριξη ενός μέρους του πληθυσμού. Δεν έχουν γνωρίσει κάποιον άλλο και δεν μπορούν να φανταστούν μία άλλη εναλλακτική πολιτική πέρα αυτής του Καντάφι. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έχουν αποκομίσει οφέλη από την πετρελαϊκή πολιτική και έχουν συμφέρον να προστατεύσουν το σύστημα. Τέλος υπάρχουν και αυτοί που απλά φοβούνται τους αντικαθεστωτικούς καθώς η επίσημη προπαγάνδα τους έχει παρουσιάσει ως ακραίους ισλαμιστές διψασμένους για αίμα.

Υποστήριξη του Καντάφι στην διεθνή σκηνή!
Από την αρχή της εξέγερσης, η Αφρικανική Ένωση (UA), που συνίστανται από καμιά πενηνταριά κράτη μέλη, δεν καταδίκασε τις πράξεις του Μουαμάρ Καντάφι. Το Συμβούλιο της Ασφάλειας και της Ειρήνης είχε απορρίψει κάθε μορφή εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, προσφέροντας τους διπλωμάτες του ώστε να διαμεσολαβήσουν μεταξύ των εξεγερμένων και της κυβέρνησης.  Επίσης η UA, αν και προσεκλήθη στην σύνοδο του Λονδίνου στις 29 Μαρτίου, εντέλει δεν συμμετείχε.
Το γεγονός όμως ότι η οργάνωση δεν απαρνείται το Λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην δημιουργία της. Όταν μάλιστα το 2009 εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης για ένα χρόνο, οι New York Times σε ένα άρθρο τους υπογράμμιζαν την εισφορά του Καντάφι στην οργάνωση που ανέρχονταν στο 15% του συνόλου των εισφορών.
Στις 4 δεκαετίες εξουσίας του ο Καντάφι έκανε σημαντικές επενδύσεις σε μερικές αφρικανικές χώρες ξεκινώντας από το Μάλι. Οι New York Times στο ίδιο άρθρο έγραψαν ότι η Λιβύη χρηματοδότησε την κατασκευή ενός τζαμιού στο Μπαμάκο, και ίδρυσε ένα δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο συνεισφέροντας στην δημιουργία της τοπικής κυβέρνησης στο Μάλι. Αυτή η πολιτική βοήθειας του προσέφερε λαοφιλία στην χώρα σε τέτοιο βαθμό που στις 25 Μαρτίου χιλιάδες άτομα έκαναν πορεία στους δρόμους του Μπαμάκο υποστηρίζοντας τον Λίβυο ηγέτη. 
Από την άλλη ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε αρχικά την υποστήριξή του στην δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων όμως ύστερα έκανε πίσω. Γενικά η στάση της οργάνωσης είναι διφορούμενη και προσπαθεί να ζυγιάσει τα υπέρ και τα κατά, δεδομένων και των άλλων εξεγέρσεων στην Αλγερία, στην Συρία, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.
Και βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Καντάφι έχει την υποστήριξη των Κάστρο και Τσάβες.

Σχόλια