Το τέλος του "Κόσμου" και η δεύτερη Ατλαντίδα...

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για επενδύσεις που θα έρθουν από το Dubai. Όμως το Dubai έχει άλλα πιο καυτά θέματα να αντιμετωπίσει.

Όπως γνωρίζετε το πλούσιο αυτό κρατίδιο που αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα το 2009 και έφτασε να κηρύξει παύση εξυπηρέτησης του χρέους του για ένα εξάμηνο έχει επιδοθεί στην κατασκευή τεχνητών νησιών ή καλύτερα αρχιπελάγους τεχνητών νησιών.

Στα δημιουργήματά του συγκαταλέγεται ένα αρχιπέλαγος σε μορφή φοίνικα και ένα άλλο σε σχήμα των 5 ηπείρων όπως φαίνεται στην φωτογραφία(1). Το δεύτερο καλείται μάλιστα "World", δηλ. "Κόσμος".

Όμως ο "Κόσμος" φαίνεται ότι θα έχει την τύχη της Ατλαντίδας αφού βυθίζεται σιγά σιγά όπως η μυθική ήπειρος, βάσει στοιχείων που κατατέθηκαν σε δικαστήριο.

Άλλωστε πλησιάζει το 2012 και η καταστροφή του "Κόσμου" είναι προ των πυλών. Μπορεί τελικά οι Ατζέκοι να εννοούσαν αυτόν τον "Κόσμο" όταν έφτιαξαν το περίφημο ημερολόγιό τους. Ένα "Κόσμο" που αποτελεί το σύμβολο της σπατάλης και της απόλυτης περιβαντολλογικής καταστροφής.

Τα 300 νησάκια του "Κόσμου" (τι σύμπτωση, όπως οι 300 του Λεωνίδα), που προορίζονταν για ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πολυτελείς βίλες, έχουν πωληθεί σε εκατομμυριούχους. Βρίσκονται πέρα από τις ακτές του Dubai και είναι προσβάσιμα με γιώτς και βενζινάκατους.

Όμως για κακή τους τύχη η διάβρωση προκαλεί την βύθισή τους και το βούρκιασμα των ακτών τους ωθώντας ένα Βρετανό δικηγόρο να καταθέσει αγωγή ενάντια στην κατασκευάστρια κρατική εταιρία Nakheel.

Όλα τα νησάκια πλην ενός - της Greenland - είναι ακόμη ακατοίκητα και τα περισσότερα αναπτυξιακά σχέδια έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη του, θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με της επενδύσεις του αραβικού αυτού κρατιδίου. Φαντάζεστε να φτιάξουν κανένα τεχνητό νησί μπροστά στο Ελληνικό που θα βυθιστεί και αυτό; Δεν λέω, ακούγεται υπερβολικό, όμως πιο υπερβολικό από την βύθιση του "Κόσμου" δεν νομίζω να είναι!

(1) Κάντε κλικ στην φωτογραφία για να την δείτε σε μεγέθυνση.

Σχόλια