Ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό

Προς στιγμή όλοι σκέφτηκαν ότι πρόκειται για καθυστερημένο και κακόγουστο πρωταπριλιάτικο ψέ- μα εκ μέρους της Tokyo Electric Power (TEPCO): μετά από μέρες προσπαθειών να κλείσει μια ρωγμή στους σωλήνες του κτιρίου του αντιδραστήρα 2 απ' όπου χύνεται ραδιενεργό νερό στη θάλασσα, ήρθε η είδηση σοκ από την TEPCO: 11,500 τόνοι ραδιενεργού νερού πρόκειται να απορριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η εξήγηση που ακολουθεί φαντάζει πειστική σε τεχνικό επίπεδο, όμως δεν αρκεί για να διαλύσει τις διεθνείς ανησυχίες για την αυξανόμενη μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής μπροστά από το πυρηνικό κέντρο της Fukushima. Η TEPCO δηλώνει ότι πρέπει να αδειάσει 10,000 τόνους νερού που περιέχονται σε μερικές δεξαμενές (συν επιπλέον 1,500 τόνοι που βρίσκονται υπόγεια) για να μπορέσει να προχωρήσει στην αποθήκευση του πολύ πιο ραδιενεργού νερού που βρέθηκε στα κτίρια των τουρμπίνων των αντιδραστήρων: ένα απαραίτητο βήμα δηλαδή για να επιταχυνθεί η δουλειά των τεχνικών. "Η προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε την διαφυγή του νερού υψηλής ραδιενέργειας στην θάλασσα", δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου Yukio Edano, αφού προσδιόρισε ως αναπόφευκτη την απόρριψη στην θάλασσα του νερού με περιορισμένα επίπεδα μόλυνσης που όμως είναι 100 με 500 φορές υψηλότερα του ασφαλούς ορίου.

Κάποιοι ειδικοί εξήγησαν ότι η συγκέντρωση των ραδιενεργών υλικών ουσιαστικά μειώνεται αισθητά πριν έρθει το νερό σε επαφή με τα θαλάσσια βιολογικά συστήματα. Παρόλα αυτά το γεγονός πυροδότησε σειρά αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο. Για να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα, η TEPCO άφησε να διαρρεύσει ένα σχέδιο δημιουργίας φραγμάτων στη θάλασσα που θα περιορίζουν την μόλυνση. Ο Edano όμως απογοήτευσε και για έναν ακόμα λόγο τους περιβαντολόγους λέγοντας για πρώτη φορά ότι η Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην δέσμευσή της για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα: το σχέδιο μείωσης κατά 25% μέχρι το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) των δηλητηριωδών εκπομπών θα επανεξετασθεί δεδομένου ότι το πρόγραμμα επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να περιοριστεί. Μία προοπτική που δεν ισχύει μόνο για την Ιαπωνία: από το Παρίσι ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, Nobuo Tanaka, παραδέχθηκε εχθές ότι οι στόχοι περιορισμού του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι "πιο ακριβοί", και επομένως πιο δύσκολα εκπληρώσιμοι για όλους.

Εχθές μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τηλεφώνησε στο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Barroso, για να του ζητήσει να μην αντιδράσει η Ευρώπη υπερβολικά στο πεδίο εισαγωγής ειδών διατροφής από την Ιαπωνία. Το Τόκιο βρίσκεται σε δυσχερή θέση μπροστά στο αίτημα ενός είδους πιστοποιητικού "μη ραδιενέργειας" καθώς η μόλυνση επεκτείνεται. Εχθές η απαγόρευση εμπορίας κάποιων λαχανικών επεκτάθηκε σε τρεις περιφέρειες στην επαρχεία Chiba που συνορεύει με το Τόκιο. Προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της απαγόρευσης σε ολόκληρη την επαρχία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από δω και στο εξής οι απαγορεύσεις θα αποφασίζονται τοπικά στις περιφέρειες όπως και στις νομαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτό προστατεύει τους πολίτες, περιπλέκει όμως περισσότερο την διεθνή διαχείριση της διατροφικής κατάστασης ανάγκης.

Πηγή: Il Sole 24ore

Σχόλια