Έξοδος από το ευρώ: ορίστε η πραγματική agenda

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην καθηγητής στο Cambridge και στο Sydney. Στο blog του γράφει την άποψή του όσον αφορά το κουτσομπολιό των τελευταίων ημερών περί επιθυμίας της Ελλάδας να εξέλθει από την ζώνη του ευρώ.

Το κείμενό του έχει τίτλο: Ορίστε η πραγματική agenda πίσω από την ιστορία του Der Spiegel, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα σκέφτεται να εξέλθει του ευρώ.

Ο Βαρουφάκης εξηγεί ότι τους προηγούμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε την εμπιστευτική διεξαγωγή μιας μελέτης που αφορούσε μία σειρά σεναρίων σχετιζόμενα με την αναδιάρθρωση του χρέους. Μεταξύ αυτών, ένα καταστροφικό σενάριο προέβλεπε την έξοδο από το ευρώ.

Ο καθηγητής διερωτάται: γιατί το Der Spiegel επέλεξε να απομονώσει ακριβώς αυτό παρουσιάζοντάς το ως μία υπόθεση που εξετάζεται από την κυβέρνηση;

Είναι άποψή μου ότι το Der Spiegel, σε συμφωνία με ισχυρούς κύκλους στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης (συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών) θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην καγκελάριο αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τι μήνυμα; Ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα από μία αναδιάρθρωση του χρέους, εκ των οποίων το χείριστο θα ήταν η βήμα βήμα διάλυση της ζώνης του ευρώ που θα αρχίσει μόλις μία χώρα όπως η Ελλάδα θα εξωθηθεί σε μία κατάσταση που δεν θα μπορεί να αντέξει. Και το να συνεχίζεται η άρνηση του προφανούς προτείνοντας ψέμα πάνω στο ψέμα όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους δεν θα είναι πια ανεκτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και τις πηγές του, η πηγή αυτού του εγκάρσιου μηνύματος πρέπει να ήταν το ίδιο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία με μερικές μεγάλες τράπεζες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Der Spiegel στέλνει αυτές τις προειδοποιήσεις, με αυτή την τελευταία να είναι και η πιο ισχυρή. Ο πανικός που δημιουργήθηκε εξαιτίας του άρθρου θα πρέπει επιτέλους να ρίξει στο τραπέζι το πρόβλημα που συζητιέται, δηλ. το να δοθεί ρευστότητα στα αφερέγγυα κράτη δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση και το ότι είναι ώρα να τελειώνουμε με τα ψέματα.

Παρόλο το δειλό τρόπο με τον οποίο επικοινώνησαν τις νέες πεποιθήσεις τους, καταλήγει ο Βαρουφάκης, ένα καινούργιο κεφάλαιο πρόκειται να ανοίξει. Δεν θα είναι απαραίτητα καλογραμμένο ή ευχάριστο στην ανάγνωση. Τουλάχιστον όμως θα προσφέρει την προοπτική μία εξόδου διαφυγής από το θλιβερό ψέμα που έχει έως τώρα προκαλέσει μονό μιζέρια.

Στο γράφημα(1) στην αρχή της ανάρτησης αναπαρίστανται το ποσό που θα συνεισφέρει κάθε χώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013. Πηγή των στοιχείων του γραφήματος είναι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.

(1)Κάντε κλικ το γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου